Vodopadi Iguazú

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Vodopadi Iguazú
Iguassu; Iguaçu
Iguacu-004.jpg
Vodopadi Iguazú
Lokacija
PoložajMisiones; Paraná
Država Brazil
 Argentina
Koordinate25°41′12″S54°26′41″W
Hidrografija
Vrstakatarakt
VodotokIguazú
Slivatlantski
Vodopad
Broj padova275
Visina
  – ukupna

82 m
Širina
  – maksimalna

2700 m
Protok1746 m³/s
Karta
Vodopadi Iguazú na karti Brazila
Vodopadi Iguazú
Vodopadi Iguazú na karti Brazila

Vodopadi Iguazú (također Iguassu, Iguaçu por. Cataratas do Iguaçu, špa. Cataratas del Iguazú), su vodopad na rijeci Iguazú, na granici između brazilske države Paraná 20% i argentinske provincije Misiones 80%. Vodopad, koji rijeku Iguazú dijeli na gornji i donji tok, među najvećim i najspektakularnijim su vodopadima na svijetu, te uživaju status svjetske baštine.

Opis[uredi | uredi kod]

Naziv Iguazú porijeko vuče iz jezika naroda Guaraní od riječi y (vode) i guasu (velike).[1] Guaraní legenda govori o namjeri boga da se oženi prelijepom djevojkom Naipí, no ona je pobjegla sa svojim ljubavnikom Tarobá u kanuu. U gnjevu, bog je rascijepio rijeku stvorivši vodopad, osudivši ljubavnike na vječi pad. Vodopadi, koji su locirani u nacionalnim parkovima Iguazú u Argentini i Iguaçu u Brazilu, sastoje su od 275 slapova visine do 70 metara, duž 2,7 kilometara. Neke od individualnih grupa visoke su do 82 metra, dok je većina visoka oko 64 metara, te oko 900 metara kanjona od ukupno 2,7 kilometara nije prekriveno vodopadima. Bazaltni rub kanjona preko kojeg se prelijeva voda nazaduje oko 3 mm godišnje. Rijeka Iguazú pritoka je Paraná, nizvodno od čuvene hidroelektrane Itaipu. U blizini vodopada, sa svake strane rijeke, nalaze se dva grada: brazilski Foz do Iguaçu i argentinski Puerto Iguazú.

Otkriće[uredi | uredi kod]

Prvi Europljanin koji je posjetio vodopade, bio je španjolski konkvistador Álvar Núñez Cabeza de Vaca 1541, prema kojem je nazvan jedan od slapova na argentinskoj strani,[1] kao i prema Boselliju koji je slapove ponovo otkrio u 19. stoljeću.[2]

Iguazú

Galerija[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 „About.com: South America travel”. Arhivirano iz originala na datum 2016-01-03. Pristupljeno 2011-06-18. 
  2. The Kerala Articles

Vanjske veze[uredi | uredi kod]