Vodenica u Budošima

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Vodenica u Budošima nalazi se na području opštine Trebinje, Bosna i Hercegovina. Ovaj mlin je primjer narodne arhitekture i proglašen je za Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.[1]

Mlin u Budošima je sagradio Jovo Tadić 1903. godine. Porodica Tadić i danas je u posjedu kupoprodajnih tapija za zemlju, koje su uglavnom na turskom jeziku. U ovom mlinu mljelo se žito iz svih okolnih sela: Jasena, Moska, Cibrijana, iz Dubočana, Donjeg i Gornjeg Vrbna, Necvijeća, a nekada i iz udaljenijih krajeva. Mlin je radio sve do kraja posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini. Nakon toga se srušio krov, ali je kamen koji je pod pritiskom vode mljeo žito još uvijek u dobrom stanju. Dotjeran je iz gatačkog sela Izgori na dva para volova.

Mlin je bio pokriven kamenom koji je ručno klesan. Uslijed velikog sniježnog nevremena stari krov je popustio i urušio se. Nikakva restauracija nije preduzeta. U blizini mlina izgrađena je polukružna ustava (brana), potporni zid za vještačku akumulaciju koji ni danas ne pušta vodu. Brana je izgrađena kako bi osigurala rad mlina u periodu niskog vodostaja. Kako se voda više ne ispušta, jer vodenica nije u upoterebi, ostavlja utisak baruštine.

Za mljevenje žita uzimao se takozvani „ujam“, na stotinu kilograma žita – pet kilograma ujma, a za sat vremena se mljelo tih stotinu kilograma.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. „Vodenica u Budošima”. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika. Pristupljeno 15. 10. 2019. 

Vanjski linkovi[uredi | uredi kod]