Vinceška

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Vinceška je tradicionalni običaj proslave katoličkog blagdana Svetog Vinka (22.I), zaštitnika vina i vinogradara, koji se održava u vinorodnom dijelu Baranje, na obroncima Baranjske planine (Banske kose) od Belog Manastira do Batine.

Opis običaja[uredi - уреди | uredi izvor]

Običaj vinceška star je više stoljeća. Vezan je za blagoslov vinograda i vina i njime počinje nova vinogradarska godina. Običaj je da se na čokot objesi najveća kobasica i zalije vinom kako bi sljedeća godina bila rodna, a grozdovi veliki poput kobasice. Nekad je blagoslov bio u prvom planu, a danas se taj blagdan uglavnom obilježava druženjem uz vatru, pečenjem kobasica i slanine nabodene na šibu ili kuhanjem čobanca ili autohtonog jela od graha sa slaninom (vinskog graha ili graha običnog) prema tradicionalnoj recepturi, uz pijenje vina, tamburašku muziku i pjesmu i u veselom društvu.

Toga dana otvoreni su vinski podrumi na Baranjskoj planini, posebno oni uključeni u vinske ceste, u Belom Manastiru (Dobrovac, Kedmenec, Krušerovski, Vargek, Vašarević), Karancu (Sabo), Suzi (Bonet, Kolar), Zmajevcu (Josić, Gerštmajer, Kusić, Medić) i Batini (Kalazić). U njima se okupljaju vinogradari i vinari, njihovi prijatelji i gosti te brojni turisti tako da se vinceškom promovira i baranjski turizam. Vinceška se održava i u šokačkom dijelu Baranje (sjeverni obronci Baranjske planine), gdje se proslave spontano odvijaju u tzv. gatorima i koje su ponekad bolje od službeno organiziranih. Gotovo je nezamislivo da ijedan baranjski vinar koji imalo drži do sebe ne pozove poznanike i ugosti svakoga tko naiđe na vincešku.

Na Belju[uredi - уреди | uredi izvor]

U obilježavanje Vinceške uključuju se i Udruga vinogradara, vinara i voćara "Sveti Martin" Beli Manastir i Udruga vinogradara, voćara i podrumara (UVVP) "Trojnaš" iz Draža, ali i Profitni centar (PC) Vinski podrumi Belje okupljanjem beljskih direktora, poslovnih partnera, državnih i županijskih političara, baranjskih općinskih načelnika i drugih gostiju. Prijašnjih godina to okupljanje je bilo kod vile na Banskom brdu u neposrednoj blizini TV-odašiljača, a danas na Vidikovcu iznad Karanca na asfaltiranoj cesti koja kroz vinograde vodi od Belog Manastira do Kamenca. Tom se prilikom i beljski vinogradi okite kobasicama i zaliju vinom, vinograde blagoslovi katolički župnik iz Kneževih Vinograda, a beljski direktori simbolički obave prvu ovogodišnju rezidbu.

Naziv vinceška[uredi - уреди | uredi izvor]

Sličan običaj održava se i u nekim drugim vinorodnim krajevima u Hrvatskoj i Mađarskoj, ali se samo u Baranji zove vinceška. Prema rječniku Divanimo po slavonski, uz naziv vinceška, koristi se i naziv viceška. Ni jedne ni druge riječi nema u drugim rječnicima.

"Vinceška 2008" u Osijeku[uredi - уреди | uredi izvor]

Organizacija glazbeno-estradnih izvođača Osijek (OGI-OS) i Turistička zajednica OBŽ, pod pokroviteljstvom Osječko-baranjske županije (OBŽ), organizirali su 22. I. 2008. prvu proslavu blagdana Sv. Vinka u Osijeku. Na manifestaciji pod imenom "Vinceška", koja je održana na otvorenom prostoru na Trgu Slobode u Osijeku, upriličena je besplatna degustacija više od 600 litara različitih vina iz vinogorja s područja OBŽ, a bolju podlogu za degustaciju vina osigurala je i degustacija pečenih kobasica za mnogobrojne posjetitelje. Za zabavni program pobrinuli su se "Slavonski bećari", Stjepan Jeršek Štef i brojna kulturno-umjetnička društva iz OBŽ. Cjelodnevnu zabavu uz tamburaše, jelo i piće oko 20 sati prekinulo je jako nevrijeme praćeno olujnim udarima vjetra i kiše.

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

Napomena: Posjet svim gornjim internetskim izvorima 23. I. 2010.