Vijenac (arhitektura)

Izvor: Wikipedia
Vijenac
Razni tipovi krovnih vijenaca iz francuskog  larusovog rječnika iz 1922.
Razni tipovi krovnih vijenaca iz francuskog larusovog rječnika iz 1922.

Vijenac ili korniš (od francuskog: corniche, koja je izvedena iz talijanskog: cornice = okvir, a ona iz latinskog: cornic[1]) je termin iz arhitekture za horizantalnu istaku na zidu, koja pokriva (sakriva) stropne grede. [2] Vijenac pored dekorativne ima i praktičnu funkciju, jer čuva drvene grede od oborina.[3]

Pored tog vijenac se zove i svaka ostala horizontalna istaka na građevini, kao što su istake iznad vrata[2], prozora, a korniša se zove i nosač zavjesa, koji stoji iznad prozora ili vrata.

Historija[uredi - уреди]

Kod klasičnih grčkih hramova vijenac je bio najviši element trabeacije[2] koja se sastoji (od vrha do dna) od vijenca, friza (sastavljenog od nanizanih triglifa i metopa) i arhitrava.

Taj način pokrivanja krovnih greda, Rimljani su preuzeli od Grka, i proširili njegovu primjenu na sve stropne grede, na višekatnim građevinama, jer Grci takve nisu gradili.

Vijenci su bili osobito popularan arhitektonski element za renesanse, u kasnijim stilskim razdobljima se više nisu klesali od kamena, već izvodili od žbuke

Vijenci se upotrebljavaju i danas, iako sve manje a najčešće kod krova, da pokriju krovne grede.

Povezano[uredi - уреди]

Galerija primjera vijenaca[uredi - уреди]

Izvori[uredi - уреди]

  1. "cornice" (engleski). Merriam-Webster. http://www.merriam-webster.com/dictionary/cornice?show=0&t=1370766332. pristupljeno 02. 06. 2013. 
  2. 2.0 2.1 2.2 "cornice" (engleski). Encyclopædia Britannica. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/138027/cornice. pristupljeno 02. 06. 2013. 
  3. "kòrniš" (hrvatski). Novi Liber. http://hjp.novi-liber.hr/index.php?show=search_by_id&id=ellkXhY%253D&keyword=korni%259A. pristupljeno 02. 06. 2013. 

Vanjske veze[uredi - уреди]