Univerzitet u Ulmu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Univerzitet u Ulmu
Universität Ulm
lat. Sciendo – Docendo – Curando
Historija
Osnivanje1967.
Lokacija
Sedište
  – grad
  – pokrajina
  – savezna država
  – država

Ulm
Tübingen Regierungsbezirke
 Baden-Württemberg
 Nemačka
KoordinateN°48′25″17E°9′56″55
Službene stranice
www.uni-ulm.de

Univerzitet u Ulmu je javni univerzitet u Ulmu, Baden-Virtemberg, Nemačka. Univerzitet je osnovan 1967. godine i primarno je usmeren na prirodne nauke, medicinu, inženjerske nauke, matematiku, ekonomiju i računarske nauke. Sa 9.891 upisanih studenata (letnji semestar 2018.), Univerzitet u Ulmu je i jedan od najmlađih javnih univerziteta u Nemačkoj. Kampus univerziteta se nalazi na severu grada na brdu nazvanom Oberer Eselsberg, dok univerzitetska bolnica ima dodatne lokacije širom grada.

Savezna pokrajina Baden-Virtemberg poznata je po nekim od najstarijih i najprestižnijih nemačkih univerziteta kao što su Univerzitet u Heidelbergu, Albert-Ludvig i Tübingen. Prilikom osnivanja Univerziteta u Ulmu kao najmlađeg javnog univerziteta u pokrajini ideja vodilja bila je stvoriti univerzitet s novim pristupom kako u istraživanju tako i u nastavi. Važan koncept od osnivanja univerziteta je bio promovisanje interdisciplinarnosti u akademskom i istraživačkom radu. Važan korak u spajanju snage industrijskog i akademskog istraživanja bio je ostvarenje ideje o naučnom parku oko glavnog univerzitetskog kampusa. Istraživački centri kompanija poput Daimlera, BMW-a, Siemens-a i nekadašnjih kompanija Nokia i AEG, uspostavljeni su na tom mestu, pored instituta univerziteta koji se fokusiraju na primenjena istraživanja.

1998. godine Univerzitet u Ulmu je uveo međunarodni master program na engleskom jeziku: M.Sc. u oblasti komunikacione tehnologije, kao prvi program takve vrste u Nemačkoj. Od tada, ovaj program privlači studente iz različitih zemalja širom sveta. Program za komunikacionu tehnologiju ostvaruje saradnju u istraživanju s mnogim renomiranim univerzitetima širom sveta. 2003. godine Univerzitet u Ulmu bio je uključen u osnivanje privatnog univerziteta u Egiptu, Nemačkog univerziteta u Kairu.

Kako je Albert Ajnštajn rođen u Ulmu 1879. godine, više puta je sugerisano da se univerzitet nazove po njemu. U novembru 2006. godine, senat univerziteta konačno je odlučio preimenovati univerzitet. Međutim, kako ta odluka nije bila potvrđena od strane Ministarstva za nauku, istraživanje i umetnost Savezne države Baden-Virtemberg, univerzitet nije formalno preimenovan i u upotrebi je ostao naziv Univerzitet u Ulmu.

Vidi još[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]