Umbilikalna hernija

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Hernia umbilicalis ili umbilikalna kila se naziva i pupčana kila (pupak latinski umbilicus). Javlja se na pupku i najčešće sadrži trbušnu maramicu (latinski omentum)a rijetko crijeva. Može biti u manjem slučaju uklještena što može biti razlog za hitnu operaciju ukoliko se u kilnoj kesi nalaze crijeva. Može doći do ileusa (zapetljaj crijeva) zbog opstrukcije lumena crijeva ili u gorem slučaju do gangrene crijeva zbog vaskularne kompromitacije.

MKB kod[uredi - уреди | uredi kôd]

MKB kod je šifra bolesti prema Međunarodnoj klasifikaciji bolesti (MKB 10)

K42 je kod pupčane kile

K42.0 je kod ukještene pupčane kile bez gangrene

K42.1 je kod uklještene pupčane kile sa gangrenom

K42.9 je kod pupčane kile bez uklještenja i gangrene

Dijagnostika pupčane kile[uredi - уреди | uredi kôd]

Za dijagnostiku ove kile se obično koristi fizikalni pregled a u rijetkim slučajevima UZ pregled, CT ili MRI trbušnog zida u situacijama kada je dijagnoza upitna.

Tretman pupčane kile[uredi - уреди | uredi kôd]

Obično se radi o malim kilama koje često ne zahtijevaju aktivan hirurški tretman naročito kod male djece gdje se očekuje da će doći do spontanog zatvaranja otvora. Kod fetusa (unutar materice) je ova hernija fiziološka pojava. Terapija je operativna i traje obično kraće od pola sata. Mrežice se ne koriste tako često kao kod drugih tipova kila ali se koriste konci od istog materijala koji se ne resorbira (polipropilen).

Prije operacije se uradi preoperativna priprema, pacijent uradi osnovne laboratorijske nalaze, pregled pulmologa i interniste i pregled anesteziologa koji donosi odluku o operativnom riziku i mogućim metodama anestezije. Koristi se obično opća anestezija. Operativni zahvat podrazumijeva šivanje oslabljenog tkiva i/ili ugradnju polipropilenske mrežice (polimer propilena).

Postoperativni tok[uredi - уреди | uredi kôd]

Postoperativno pacijenti treba da izbjegavaju fizičko naprezanje dokle god traje stvaranje ožiljka i zarastanje tkiva.Nakon par mjeseci pacijent može raditi sve normalne životne aktivnosti. Ekstremni fizički napori treba da se izbjegavaju.

Recidivi[uredi - уреди | uredi kôd]

Recidiv označava povratak nekog oboljenja. Recidivi pupčane kile su rijetki.

Također pogledajte[uredi - уреди | uredi kôd]

Reference[uredi - уреди | uredi kôd]

Vanjski linkovi[uredi - уреди | uredi kôd]