Femoralna kila

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Hernia femoralis ((lat.))
Klasifikacija prema MKB-10
K41 Bedrena kila
K41.0 Obostrana bedrena kila sa opstrukcijom crijeva bez gangrene
K41.1 Obostrana bedrena kila sa gangrenom
K41.2 Obostrana bedrena kila bez gangrene i opstrukcije crijeva
K41.3 Jednostrana ili nespecificirana bedrena kila sa opstrukcijom crijeva bez gangrene
K41.4 Jednostrana ili nespecificirana bedrena kila sa gangrenom crijeva
K41.9 Jednostrana bedrena kila bez gangrene i opstrukcije crijeva

Bedrena kila ili femoralna hernija (lat. Hernia femoralis) je protruzija sadržaja trbušne šupljine kroz femoralni kanal. Nalazi se ispod ingvinalnog ligamenta u blizini femoralnih krvnih žila i živaca. Rijeđe se javlja od preponske kile, a češća je kod žena nego kod muškaraca. Ponekad se zamjeni sa preponskom kilom te bude uzrok neuspjeha operativnog tretmana činjenica da kirurg nije primjetio femoralnu kilu u toku operacije nego je samo napravio plastiku zadnjeg zida preponskog kanala.

Etiologija)[uredi | uredi kod]

Uzrok femoralne kile je anatomski slaba točka u području kuda prolaze glavne krvne žile i živci za nogu. To su femoralna arterija (lat. arteria femoralis) i femoralna vena (lat. vena femoralis) i femoralni živac (lat. nervus femoralis).

Simptomi i klinički znaci[uredi | uredi kod]

Preponska kila se prezentira kao ispupčenje ili guta u preponi obično ispod ingvinalnog ligamenta čija veličina varira ovisno od položaja pacijenta. Ukoliko pacijent leži na leđima kila može biti nezamjetljiva. Stoga se pacijent uvijek pregleda u stojećem položaju. U određenom broju slučajeva kada je kilni prsten uzak kila se teško ili nikako ne može potpuno reponirati (vratiti sadržaj u trbuh). Sadržaj kilne kese može biti tanko ili debelo crijevo, trbušna maramica ili čak i crvuljak (Appendix vermiformis). Ukoliko se sadržaj ne može reponirati a time je ugroženo snabdijevanje krvlju uklještenih crijeva može doći do gangrene crijeva. Također može doći i do zastoja rada crijeva zbog vanjske kompresije kilnog prstena i pojave ileusa (zapetljaj crijeva). Ovo je češći slučaj nego kod preponske kile. Bol je čest simptom mada nije naglašen osim kada dođe do ukliještenja. Ovo je indikacija za hitnu operaciju koja nosi veći operativni rizik od elektivne operacije (planirana operacija sa pripremom bolesnika)

Tretman[uredi | uredi kod]

Kirurški tretman[uredi | uredi kod]

Operacija kile podrazumijeva ojačanje zidova kanala. Ranije tehnike su podrazumijevale šivanje ivica kanala. Sada se koriste tehnike sa polipropilenskom mrežicom koja pojačava najdublju fasciju (fascia transversalis) i ne stvaraju dodatno zatezanje trbušnog zida. Posljedica toga je manji bol i manja šansa recidiva (ponovljena kila). Tension free tehnika označava da nema natezanja zidova trbuha. Operacija može biti urađena prednjim pristupom gdje je rez na koži preponske regijije ili laparoskpski gdje se pristupa preperitonealno i mreža koja je obično veća nego kod klasične metode se postavlja ispod peritoneuma. Direktan kontakt mrežice sa crijevima se izbjegava zbog stvaranja priraslica koje mogu izazvati zapetljaj crijeva i učiniti buduće operativne zahvate mnogo težima ukoliko budu potrebni. Laparoskopske metode rješavaju istovremeno i preponsku i femoralnu kilu ukoliko se jave istovremeno jer su pokriveni mrežicom izlazi preponskog i femoralnog kanala. Postoje dva tipa laparoskopskih operacija približno iste vrijednosti. Prvi tip podrazumijeva ulazak u trbušnu duplju i otvaranje preperitonealnog prostora dok kod drugog tipa se pomoću balona formira prostor u koji se ubacuje mrežica. Ove operacije zahtijevaju opću anesteziju dok se klasične operacije mogu raditi u lokalnoj ili spinalnoj anesteziji. Tada pacijent može kašljanjem povećati pritisak u trbušnoj duplji i omogućiti kirurgu da vidi mjesto gdje se kila nalazi.

Konzervativni tretman[uredi | uredi kod]

Nošenje specijalnih pojaseva može olakšati simptome kile. Pojasevi ne mogu izliječiti kilu a primjenjuju se obično kod ljudi koji nisu kandidati za operativni tretman najčešće zbog lošeg zdravstvenog stanja.

Postoperativni tok[uredi | uredi kod]

Postoperativno pacijenti treba da izbjegavaju fizičko naprezanje dokle god traje stvaranje ožiljka i zarastanje tkiva. Nakon par mjeseci pacijent može raditi sve normalne životne aktivnosti. Ekstremni fizički napori treba da se izbjegavaju.

Recidivi[uredi | uredi kod]

Recidiv označava povratak nekog oboljenja. Recidivi femoralne kile su rijetki ako se ugradi mrežica. Često se javljaju u slučaju takozvane "missed hernia" (previđena kila) kada kirurg previdi postojanje femoralne kile misleći da se radi samo o preponskoj kili.

Povezano[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]