Ulica Nokturno

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Lokacija iz serijala Harry Potter
Ulica Nokturno
Prvo pojavljivanjeChamber of Secrets
LokacijaUjedinjeno Kraljevstvo London, Ujedinjeno Kraljevstvo
Stalni stanariBorgin, Caractacus Burke, i dr.

Ulica Nokturno je fiktivno mjesto iz serije romana o Harry Potteru spisateljice J. K. Rowling. Ulica Nokturno je prljava i uska uličica u Londonu u koju bezjaci nemaju pristup, puna trgovina s predmetima za crnu magiju, a u nju obično ne zalaze čestiti čarobnjaci. Najveća i najozloglašenija trgovina je Borgin i Burkes koja prodaje mračne i opasne predmete.

Unatoč njezinom ugledu, Hagrid je posjetio ulicu Nokturno u Harry Potteru i Odaji tajni u potrazi za sredstvom protiv puževa koji jedu srž povrća i drugim predmetima koji su mu potrebni za skrb o egzotičnim i opsanim stvorenjima.

Harry je tokom putovanja letiprahom u Zakutnu ulicu slučajno završio u Ulici Nokturno gdje je čuo razgovor Luciusa Malfoyja, njegovog sina i gospodina Borgina. Harryja je zaskočila jedna stara vještica (ili babaroga) koja je željela iskoristiti njegovu ranjivost i činjenicu da je izgubljen, ali ga je spasio Hagrid.

Trgovine u Ulici Nokturno[uredi | uredi kod]

Borgin i Burkes[uredi | uredi kod]

  • Osnivači: G. Borgini Cataractus Burke
  • Poznati zaposleni: Tom Marvolo Riddle (bivši)
  • Prodaje: Mračne predmete kao što su igrače karte zamrljane krvlju, maske, ljudske kosti, šiljaste instrumente, Ruku s onog svijeta, ukletu ogrlicu od opala, itd.
  • Otkupljuje: Predmete povezane s crnom magijom; različite otrove, vrijedne i povijesno važne predmete
  • Adresa: Ulica Nokturno 13B, London
  • Poznate mušterije: Meropa Gaunt, Hepzibah Smith, Lucius Malfoy i Draco Malfoy.

Borgin i Burkes je trgovina u Ulici Nokturno poznata po velikoj zbirci predmeta za crnu magiju, otrova i sličnih predmeta koji su na prodaju.

Borgin i Burkes je prvi put spomenut i viđen u Harry Potteru i Odaji tajni kad ga posjete Lucius Malfoy i njegov sin Draco. Malfoy st. je gospodinu Borginu dao spisak svih otrova koje želi prodati. Borgina i Burkesa je u Harry Potteru i Princu miješane krvi ponovno posjetio Draco Malfoy i raspitivao se o ormaru za nestajanje, te je želio da predmet ostane u trgovini (moguće je da se radi ili o ormaru ili o ogrlici od opala).

Otkriveno je da je Meropa Riddle, dok je bila trudna s Tomom Riddleom (kasnije Lord Voldemort), otišla Borginu i Burkesu kako bi prodala medaljon, obiteljsko naslijeđe koji je pripadao Salazaru Slytherinu, zato što joj je očajnički trebalo novca. Gospodin Caractacus Burke, koji je znao pravu vrijednost medaljona, uspio ga je kupiti za samo 10 galeona koje je jadna žena spremno uzela. Također, Tom Riddle se nakon odlaska iz Hogwartsa zaposlio u Borginu i Burkesu. Riddle je bio zadužen za pronalaženje i kupnju antikviteta, vrijednog obiteljskog nasljeđa i mračnih predmeta; njegov mu je legendarni šarm pomagao u obavljanju tog zadatka. Dao je otkaz u vrijeme kad je jedna vještica pronađena mrtva, a dva su najvrjednija predmeta iz njezine skupocjene zbirke ukradena.

Ostale neimenovane trgovine[uredi | uredi kod]

U Harry Potteru i Odaji tajni su spomenute trgovine u Ulici Nokturno koje prodaju smežurane glave, žive divovske crne pauke i otrovne svijeće. Ulicom prolazi stara vještica s pladnjem cijelih ljudskih noktiju. A Hagrid tvrdi da se negdje u ulici prodaje i sredstvo protiv puževa koji jedu srž povrća.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]