Osnivači Hogwartsa

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Četiri osnivača Hogwartsa, čarobnjačke škole u Velikoj Britaniji iz serije romana autorice J. K. Rowling su Godric Gryffindor, Helga Hufflepuff, Rowena Ravenclaw i Salazar Slytherin. Živjeli su u 10. vijeku u Britaniji. Bili su četvero najvećih čarobnjaka svog vremena i u čarobnjčkoj su zajednici dosegli gotovo mitski status; predmeti koji su bili u njihovom vlasništvu su iznimno cijenjeni, a njihovi su potomci veoma ponosni na svoje porijeklo. Jako se malo zna o osnivačima. U romanima većina informacija o njima dolazi od Razredbenog klobuka, ostavštine Godrica Gryffindora. Inače je samo Slytherin detaljno opisan zato što je gradio Odaju tajni.

Godric Gryffindor

[uredi | uredi kod]
Glavni članak: Godric Gryffindor

Godric Gryffindor je rođen u pustopoljini. U kraju gdje je Rowling odrasla ima jako puno pustopoljina. Gryffindor je cijenio odlučnost, hrabrost i snagu u srcu iznad svega. Čini se da se on najviše zalagao da i djeca bezjačke krvi mogu ići u školu (za razliku od Slytherina koji je bio protiv toga). Jedini sačuvani predmeti koji su bili u njegovom vlasništvu su Razredbeni klobuk i srebrni mač kojim je Harry ubio baziliska, a oba se trenutno čuvaju u ravnateljevom uredu. U početku je bio veliki pijatelj Salazara Slytherina, ali se njihovo prijateljstvo raspalo zbog neslaganja oko toga kakve bi učenike trebali primati u školu.

Njegov dom simbolizira zlatni lav na crvenoj podlozi.

Helga Hufflepuff

[uredi | uredi kod]
Glavni članak: Helga Hufflepuff

Helga Hufflepuff je došla iz doline i cijenila je iskrenost, poštenje i marljivost. Učenici iz njezinog doma redovito pokazuju barem jednu od tih osobina: Cedric Diggory je bio jedan od rijtkih koji je pokazivao sve tri osobine. Jedina ostavština Helge Hufflepuff, mali zlatni pehar, je bio u vlasništvu Hepzibe Smith prije nego što ga se dočepao Lord Voldemort. Zlatni pehar koji je imao posebne moći je vjerojatno postao horkruks koji sadržava djelić Voldemortove duše.

Razredbeni klobuk je opisuje kao dobru. Čini se učenike za svoj dom nije birala posebno strogo: iako se u Harry Potteru i Plamenom peharu navodi da je "posebno cijenila marljive" drugdje se pak navdi da je "primala sve preotale učenike" nakon što su njezini kolege odabrali učenike za svoje domove.

Hufflepuff simbolizira crni jazavac na žutoj podlozi.

Rowena Ravenclaw

[uredi | uredi kod]
Glavni članak: Rowena Ravenclaw

Rowena Ravenclaw je bila vještica koja je izazivala divljenje zbog svoje kreativnosti. Ona je vjerojatno osmislila pokretne stepenice i podove u Hogwartsu. Dom Ravenclawa posebno cijeni oštroumnost, mudrost i inteligenciju. Bila je velika prijateljica Helge Hufflepuff.

Opisana je kao prelijepa, što je i karakteristika pripadnica njezinog doma. Harry Potter i Percy Weasley su imali ljubavne veze s djevojkama iz Ravenclawa, a kad su djevojke iz Beauxbatonsa izabirale sjedala, sjele su do Ravenclawa.

Njen dom je simboliziran ja brončanim sokolom na plavom u knjizi, a u filmu sa srebrenim sokolom.

Salazar Slytherin

[uredi | uredi kod]
Glavni članak: Salazar Slytherin

Salazar Slytherin je najisprepletaniji član četvorice osnivača i uvijek iako je njegov dom 2. po uspješnosti, odmah iza Gryffindora se spominje zadnji među članovima. To je možda zato što je napustio četvorku odmah nakon završetka Hogwartsa. Došao je iz močvarnog kraja, možda zato jer je bio parselust, imao je sposobnost komunicirati sa zmijama. Slytherin je bio izborljiv o pouštanju učenika u svoj dom. Ne samo da je cijenio imaštinu, odlučnost i ambiciju, do granica opakosti, razvio je jedan idealizam o tome da u njegov dom mogu ući samo čarobnjaci i vještice koje su bar mješane krvi. To je nasljedila obitelj Malfoy i Black, pa čak i njegov nasljednik Lord Voldemort.

Neslaganje između Gryffindora i Slytherina prvenstveno se temeljili na krvnom srodstvu. Slytherin je htio samo čistokrve, a Gryffindor sve. Na kraju je otišao, no ne prije nego što je izgradio Odaju tajni ispod jezera. Znajuči da će svaki njegov nasljednik biti parselust, u odaju je stavio baziliska (divovsku zmiju koju samo parselust može kontrolirati), nadajući se da će njgov nasljednik "očistiti" školu od "nepotrebnih" učenika. Njegov poslijednji nasljednik Tom Marvolo Riddle aka Lord Voldemort otkrio je odaju i ispustio baziliska što je uzrokovalu smrt jedne djevojčice.

Ostala su samo dva Slytherinova posjeda: prsten s crnim kameno koji se nalazi na grbu obitelji Peverell i lokpt sa slovom S (jedan od horkruksa), od kojih su oba pripadala obitelji Gaunt, njegovim zadnjim nasljednicima. Gauntovi su bili ponosni nasljeđem i gotovo uvijek su govorili parselustski čak i s drugim osobama.

Slytherin je jedini član kojemu je dan fizički opis. Po kipu u odaji izgledao je "prastaro i majmunoliko" s tankom bradicom koja mu se spuštala niz pelerinu.

Slytherin simbolizira srebrena zmija na zelenoj podlozi.

Vanjske veze

[uredi | uredi kod]