Turkologija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Turkologija je filološka nauka o jezicima, književnostima, civilizaciji i kulturi turkijskih naroda, a filolozi koji se naučno bave turkologijom nazivaju se turkolozima.

U užem smislu naziv turkolog rabi se za filologa i stručnjaka koji proučava jezik, kulturu i civilizaciju Turaka Republike Turske i turkofonih manjina Balkana; u širem pak, filologa koji se bavi nekim od suvremenih turkijskih jezika (danas ih je u svijetu više od trideset). Turkologija se u evropskim univerzitetskim centrima proučava od 19. vijeka, ali su diplomatske škole za učenje turskoga, odnosno osmanskog jezika nastale dva-tri vijeka ranije. Najstarije gramatike turskog (osmanskog) jezika sastavili su mletački i firentinski poklisari u diplomatskoj službi u Istanbulu, potom trgovci i katolički misionari koji su nesmetano djelovali na području Osmanskoga Carstva.

U Hrvatskoj postoji jedna katedra za turkologiju, a utemeljena je 1994. na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Katedra djeluje u sastavu Odsjeka za hungarologiju, turkologiju i judaistiku.