The Thomas Crown Affair (film, 1968)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
The Thomas Crown Affair
RežijaNorman Jewison
ProducentNorman Jewison
ScenarioAlan Trustman
UlogeSteve McQueen
Faye Dunaway
Paul Burke
Jack Weston
MuzikaMichel Legrand
FotografijaHaskell Wexler
MontažaHal Ashby
Ralph E. Winters
Byron Brandt
StudioThe Mirisch Corporation
Simkoe
Solar Productions
DistribucijaUnited Artists
Datum(i) premijere
19. 6. 1968 (1968-06-19)
Trajanje102 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet4,3 mil. $[1]
Bruto prihod14,000.000 $[2]

The Thomas Crown Affair (sh. Afera Thomasa Crowna) je američki kriminalistički film snimljen 1968. godine u režiji Normana Jewisona. Naslovni protagonist, koga tumači Steve McQueen, je pustolovnom životu skloni bogataš koji, motiviran manje koristoljubljem, a više željom za uzbuđenjima, organizira savršeni zločin u obliku pljačke bostonske banke, koristeći suučesnike koji ne znaju jedni za druge. Radnja prikazuje kako istražiteljica osiguravajućeg društva Vicki Anderson (čiji lik tumači Faye Dunaway) sluti da iza pljačke stoji upravo on, ali, nemajući dokaza, odlučuje da mu se približi kako bi ga isprovocirala, a pri čemu se između njih dvoje započinje nadmudrivanje, ali i spoznaja da jedno drugo privlače.

The Thomas Crown Affair je kritičare privukla dijelom svojim prilično modernim stilom, među kojim se ističe tehnika podijeljenog ekrana kako bi se simultano prikazivala radnja na nekoliko mjesta. Jewison je dobio pohvale i zbog scene u kojoj dvoje protagonista igra šah, a pri čemu se na prilično suptilni, ali efikasni način, sugerirao erotski naboj između njih dvoje. Publici je, međutim, postao poznat i zbog muzičke partiture francuskog kompozitora Michela Legranda, koja je uključivala pjesmu Windmills of Your Mind koja je postala veliki hit i dobila Oscar za najbolju originalnu pjesmu.

Glavna je uloga originalno bila namijenjena Seanu Conneryju, ali ju je on odbio zbog nastupa u vesternu Shalako; kada je Thomas Crown postao veliki hit, Connery je javno izrazio žaljenje zbog svoje odluke te je 1999. godine nastupio u filmu slične radnje pod naslovom Entrapment. Iste je godine snimljen i remake pod naslovom The Thomas Crown Affair gdje su glavne uloge tumačili Pierce Brosnan i Rene Russo.

Uloge[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Tino Balio, United Artists: The Company That Changed the Film Industry, University of Wisconsin Press, 1987 p. 187
  2. „The Thomas Crown Affair, Box Office Information”. The Numbers. Pristupljeno May 23, 2012. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]