The Masque of the Red Death (film)

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
The Masque of the Red Death
Režija Roger Corman
Producent Roger Corman
George Willoughby
Scenario Charles Beaumont
R. Wright Campbell
Predložak The Masque of the Red Death i Hop-Frog; autor:
Edgar Allan Poe
Uloge Vincent Price
Hazel Court
Jane Asher
Muzika David Lee
Fotografija Nicolas Roeg
Montaža Ann Chegwidden
Studio Alta Vista Productions
Distribucija AIP
Anglo-Amalgamated
Datum(i) premijere
24. jun 1964 (1964-06-24)
Trajanje 90 min.
Zemlja  Ujedinjeno Kraljevstvo
 Sjedinjene Države
Jezik engleski
Bruto prihod 121.794 prodanih kino-ulaznica (Francuska)[1]

The Masque of Red Death (sh. Maska Crvene smrti) je britansko-američki horor film snimljen 1964. godine u režiji Rogera Cormana. Predstavlja pretposljednje ostvarenje iz Cormanovog ciklusa temeljenog na prozi Edgara Allana Poe. Kao predložak je iskorištena znamenita istoimena priča, kojoj su u scenariju Charlesa Beaumonta dodani motivi priče Hop-Frog. Glavni lik, koga tumači Vincent Price, je knez Prospero, okrutni i izopačeni feudalac u Italiji 12. vijeka, koji se pred epidemijom kuge zatvara u svoj zamak, pozvavši niz gostiju kako bi se sa njima posvetio različitim izopačenim užicima. Radnja prikazuje kako po Prospera, za koga se ispostavi da je satanist, i njegove goste svejedno dolazi neznanac zna kao Crvena smrt (čiji lik tumači John Westbrook), a kome će izbjeći jedino oteta seljanka (koju glumi Jane Asher).

Cormanu je, prema vlastitim riječima, Poeova originalna priča bila izuzetno draga, te ju je namjeravao ekranizirati nekoliko godina ranije, netom nakon House of Usher, prvog filma u ciklusu. Nakraju je odlučio odgoditi projekt, pribojavajući se da će publika pronaći previše sličnosti sa Bergmanovim Sedmim pečatom. U međuvremenu su mu uspjesi drugih filmova iz ciklusa omogućili da pribavi nešto veći budžet od uobičajenog, odnosno koristi usluge londonskih studija.

The Masque of Red Death na kraju nije postigao željeni komercijalni uspjeh, a šef matičnog studija Samuel Z. Arkoff ga je proglasio "umjetničarskim". Sa druge strane, kritičari su bili oduševljeni, te se danas smatra jednim od klasičnih ostvarenja žanra i jednom od najboljih nastupa Vincenta Pricea.

Četvrt vijeka kasnije je u Cormanovoj produkciji snimljen istoimeni remake, ali je on doživio neuspjeh i kod publike i kod kritike.

Uloge[uredi - уреди | uredi izvor]

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]