The Manchurian Candidate (roman)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za ostale upotrebe, v. Mandžurijski kandidat.
The Manchurian Candidate
korice prvog izdanja
Autor(i)Richard Condon
Dizajn koricaBernard Krigstein
Država Sjedinjene Države
Jezikengleski
Žanr(ovi)triler roman
IzdavačMcGraw-Hill
Datum izdanja1959
Vrsta medijaštampa (tvrdi uvez)
Stranica311
OCLC broj52409655
Dewey Decimal813/.54 21
LC klasifikacijaPS3553.O487 M36 2003

The Manchurian Candidate (sh. Mandžurijski kandidat) je roman američkog književnika Richarda Condona objavljen 1959. godine. Po žanru je kombinacija političkog i špijunskog trilera, a na čiju je radnju značajno uticao Hladni rat koji je u vrijeme pisanja bio na svom vrhuncu, te svoj odraz našao u makartističkoj histeriji. Naslovni lik je Raymond Shaw, bivši narednik američke vojske koji je za vrijeme Korejskog rata zbog uspješnog bijega iz kineskog zarobljeništva stekao reputaciju heroja, a što koristi njegov očuh, ambiciozni senator Johnny Iselin koji kod parolom antikomunističke borbe namjerava postati novi predsjednik. Radnja prikazuje kako njegov nekadašnji suborac, major Bennett Marco, koji je u međuvremenu postao vojni obavještajac, mučen neobičnim noćnim morama, otkriva kako su i on i Shaw tokom zarobljeništva bili podvrgnuti pranju mozga od strane kineske vojske i namjerno pušteni na slobodu, te da je Shaw, zapravo, "programirana" krtica čiji je zadatak preko svog očuha izvesti državni udar i uspostaviti komunističku vladavinu nad SAD.

Usprkos svog kompliciranog zapleta, neobičnih likova i motiva (koji uključuju incest), te ambivalentne završnice, The Manchurian Candidate je doživio uspjeh. Tome je, između ostalog, pomoglo i to što je sadržaj snažno aludirao na stvarne događaje i ličnosti. Tako je sam Condon, prema vlastitom priznanju, lik Shawove majke Eleanor modelirao prema Royu Cohnu, advokatu koji je pomagao senatoru McCarthyju u njegovim progonima, a sam lik senatora Iselina je često tumačen kao alter ego samog McCarthyja.

Među publikom romana se našao i predsjednik John F. Kennedy, koji je njime bio oduševljen te hollywoodskim producentima dao neslužbeni blagoslov da 1962. godine snime istoimenu filmsku adaptaciju, a koja se danas smatra klasičnim ostvarenjem špijunskog žanra i političkog trilera. Samo godinu dana kasnije je sam Kennedy pao kao žrtva atentata čije su okolnosti odgovarale nekim detaljima romana, te je zbog toga izraz mandžurijski kandidat ušao u svakodnevni govor. Godine 2004. je snimljena nova verzija koja je imala daleko manje uspjeha.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]