The Getaway (film, 1972)

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
The Getaway
Režija Sam Peckinpah
Producent Mitchell Brower
David Foster
Scenario Walter Hill
Predložak The Getaway; autor:
Jim Thompson
Uloge Steve McQueen
Ali MacGraw
Muzika Quincy Jones
Fotografija Lucien Ballard
Montaža Robert L. Wolfe
Studio First Artists
Solar Productions
Foster-Brower Productions
Distribucija National General Pictures
Datum(i) premijere
13. decembar 1972 (1972-12-13)
Trajanje 122 min.
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik engleski
Budžet 3,352.254 $
Bruto prihod 36,734.619 $[1]

The Getaway (sh. Bijeg) je američki akcijski film snimljen 1972. godine u režiji Sama Peckinpaha, poznat kao jedno od najuspješnijih i najuticajnijih žanrovskih ostvarenja svog vremena.

Predstavlja adaptaciju istoimenog romana Jima Thompsona. Protagonist, koga tumači Steve McQueen, je Carter "Doc" McCoy, profesionalni kriminalac koji, posredovanjem supruge Carol (koju tumači Ali McGraw), nakon neloliko godina bude uvjetno pušten iz teksaškog zatvora ali, zauzvrat, za račun korumpiranog lokalnog moćnika (čiji lik tumači Ben Johnson) mora izvesti pljačku banke. Radnja prikazuje kako ga nakon pljačke suučesnici pokušavaju likvidirati, te kako su McCoyevi sa plijenom prisiljeni bježati kako od od svojih poslodavaca, tako i od policije.

Film je nastao po zamisli Davida Fostera, McQueenovog publicista koji je smatrao kako bi upravo uloga McCoya bila idealna za njegovog klijenta, čija je karijera početkom 1970-ih bila u krizi. McQueen se sa stim složio, a projekt je prvotno bio povjeren uglednom režiseru Peteru Bogdanovichu, koji je, međutim, od njega morao odustati zbog zauzetosti sa komedijom What's Up, Doc?. Režija je na kraju povjerena Peckinpahu čija je karijera tada zbog komercijalnih neuspjeha također bila u ozbiljnoj krizi, a koji je bio veliki poklonik originalnog romana i prijatelj Jima Thompsona. Sam Thompson je trebao napisati originalni scenario, ali McQueen sa njime nije bio zadovoljan; umjesto njega je angažiran mladi Walter Hill koji je iz predloška izbacio previše groteskne scene, "ublažio" protagonista i učinio ga simpatičnim te dodao konvencionalni hepi end. McGraw, koja je ulogu na kraju dobila umjesto Bogadnovicheve djevojke Cybill Shepherd, ispočetka je bila uplašena zbog angažmana, jer su i McQueen i Peckinpah uživali reputaciju "divljaka" sklonih pijančevanju na setu. Iako su obojica muškaraca na snimnaju uistinu običavali piti te se svađati, između McGraw i McQueena se odmah stvorila burna ljubavna veza, a zbog koje će ona napustiti svog muža, uticajnog hollywoodskog producenta Roberta Evansa. Film se snimao na lokacijama u Teksasu, uključujući i autentične lokacije državne kaznionice Huntsville gdje je u jednoj od scena McQueen nastupao okružen stvarnim robijašima.

The Getaway je postigao izuzetan komercijalan uspjeh, te je predstavljao pun pogodak kako za McQueena, koji se time ponovno potvrdio kao velika zvijezda, tako i za Peckinpaha, kome je to predstavljao najveći komercijalni uspjeh u karijeri. Hill je zahvaljujući svom scenariju postao jedna od najvažnijih ličnosti Novog Hollywooda i nekoliko godina kasnije započeo uspješnu karijeru režisera.

Godine 1994. je snimljen istoimeni remake sa Alecom Baldwinom i Kim Basinger.

Uloge[uredi - уреди | uredi kôd]

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]