What's Up, Doc? (film)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
What's Up, Doc?
RežijaPeter Bogdanovich
ProducentPeter Bogdanovich
ScenarioPeter Bogdanovich
Buck Henry
David Newman
Robert Benton
UlogeBarbra Streisand
Ryan O'Neal
Madeline Kahn
Austin Pendleton
Michael Murphy
Kenneth Mars
MuzikaArtie Butler (van špice)
FotografijaLaszlo Kovacs
MontažaVerna Fields
DistribucijaWarner Bros.
Datum(i) premijere
10. 3. 1972 (1972-03-10)
Trajanje94 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet4 mil. $
Bruto prihod66,000.000 $[1]

What's Up, Doc? (sh. Što je novo, doktore?[α 1]), u Jugoslaviji prikazan pod naslovom Što te tata pušta samu?, je američka filmska komedija snimljena u režiji Petera Bogdanovicha i premijerno prikazana 1972. godine, poznata kao jedno od komercijalno najuspješnijih ostvarenja njegove filmografije.

Protagonist, koga tumači Ryan O'Neal je Howard Bannister, smušeni muzikolog u koga se, nakon slučajnog susreta u hotelu, zaljubi studentica Judy Maxwell, (čiji lik tumači Barbra Streisand). Radnja prikazuje zbrku koja nastane kada njih dvoje zamijene identične putne torbe (u kojima je Banister držao svoje eksponate, a Maxwell odjeću, kao i dodatne komplikacije kada obje torbe budu zamijenjene za torbu u kojoj je bogatašica (čiji lik tumači Mabel Anderson) držala dragulje, odnosno torbu u kojoj je tajni vladin agent (čiji lik tumači Michael Murphy) držao strogo povjerljive dokumente.

Bogdanovich, koji je bio dobar poznavalac i poklonik klasičnog Hollywooda, je film velikim dijelom napravio kao homage tadašnjim screwball komedijama, prije svega Bring Up the Baby, te se ponekad What's Up, Doc? smatra njegovim neslužbenim remakeom. Bogdanovich je, sa druge strane, iskoristio priliku da parodira i nešto recentnije filmove, prije svega Bullit (a zbog čega je film namjerno radnjom bio smješten te sniman na lokacijama u San Franciscu), kao i Ljubavnu priču, a u kojoj je nedavno bio nastupio i sam O'Neal. U filmu također postoje i brojne muzičke reference na popularne hollywoodske filmove, kao što je Casablanca, a što uključuje pjesmu As Time Goes By. U filmu je svoju prvu filmsku ulogu imala Madeline Kahn koja se pojavljuje u ulozi Bannisterove zaručnice (i koja će za svoj nastup biti nominirana za Zlatni globus za najbolju sporednu glumicu); zajedno sa njom će se naći i niz glumaca koji će uskoro nastupati u klasičnim parodijama Mela Brooksa. What's Up, Doc? je nakon premijere postigao izuzetnu gledanost, postavši treći najgledaniji film godine u sjevernoameričkim kino-dvoranama - iza Kuma i Posejdonove avanture.

Uloge[uredi | uredi kod]

Napomene[uredi | uredi kod]

  1. U originalu, fraza koju u animiranim filmovima izgovara lik Bugs Bunnyja (Duško Dugouško, Zekoslav Mrkva), u Jugoslaviji prevođena kao "Šta te muči, cakane?" ili "Što te muči, njofra?"

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]