Tavor

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Tavor
heb. הר תבור, grč. Ορος Θαβωρ
Hartavor.jpg
Gora Tavor
Koordinate 32°41′14″N35°23′25″E
Visina 575 m
Lokacija
Država Sjeverni okrug, Izrael
Regija Donja Galileja
Najbliža mjesta Nazaret
Karta
Tavor na karti Izraela
Tavor
Tavor

Tavor ili Tabor (heb. הר תבור, grč. Ορος Θαβωρ) je izdvojena planina visine 588 metara u istočnom delu Izraelske doline, u donjoj Galileji, 9 km jugoistočno od Nazareta. U hrišćanstvu se poštuje kao mesto Preobraženja Gospodnjeg. Na vrhu planine, postoje dva aktivna manastira: pravoslavni i rimokatolički. U svakom od njih veruju da je izgrađen na mestu Preobraženja.

Poreklo imena[uredi | uredi kod]

Gora Tavor 1851.

Tavor (Taboureau) znači centralna kupola prostora. Tavorska gora je potpuno odvojena od lanca planina i zaobljen od baze do vrha, pa otuda ime. Gora Tavor se često uzima kao primer uzvišenog i veličanstvenog. Dakle, Prorok Jeremije poredi egipatskog cara, njegovu slavu i moć među narodima, sa Tavorom između planina (Jer 46:18).

Istorija[uredi | uredi kod]

Zvono i vrata pravoslavnog manastira na vrhu Tavorske gore

Novi Tabor se pominje u Bibliji kao granica zemljišta tri plemena Izrailjevih: Zavulonova, Isaharova i Nefalimova (Nav 19:22). Vrh planine Tavor je od Antioha Velikog (218. pne.) pa sve do rimskog osvajanja i uništenja Jerusalima bio utvrđeni grad. Tradicionalne crkvene zajednice od davnina priznaju goru Tavor za goru Preobraženja, iako se ime planine ne spominje u jevanđeljima.