Tambora

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Tambora
Pogled na Vulkan Tambora.
Pogled na Vulkan Tambora.
Nadmorska visina 2722 m
Države Indonezija
Koordinate
Tip stratovulkan
Poslednja erupcija 1967

Tambora (id. Tambora, Tomboro) je stratovulkan na ostrvu Sumbava u Indoneziji. Postao je poznat po erupciji iz 1815. godine, koja je izazvala klimatske anomalije 1816. godine, zbog čega je ta godina nazvana godina bez leta. To je bila jedna od najvećih vulkanskih erupcija u novijoj istoriji. Krater vulkana visok je 2,722 metra. Visina vulkana u prošlosti, dostizala je i do 4.300 metara, što ga čini jednim od najviših vrhova u Malajskom arhipelagu. Veliki slojevi magme bili su akumulirani u vulkanu, tako da je bio ispunjen dugo vremena, sve dok vulkanska aktivnost nije dostigla svoj vrhunac i prerasla u kolosalnu erupciju u aprilu 1815. godine.

Erupcija 1815. čula se je do 2000 km udaljenih naselja na ostrvu Sumatra, dok je stub vulkanskog pepela bio vidljiv sa ostrva Borneo, Sulavesi, Java i Molučkih ostrva. Zbog uništavanja poljoprivrednih useva u široj regiji, do čega je došlo zbog izbacivanja vulkanskog pepela, nastupila je glad i došlo je do pojave bolesti. Prema procenama, ukupan broj žrtava je bio oko 70.000 ljudi, dok je broj stradalih direktno od erupcije iznosi oko 11,000-12,000.

U avgustu 2011. godine nivo rizika erupcije vulkana je podignut sa nivoa I (normalan nivo rizika) na nivo II (povišen rizik), zbog povećane vulkanske aktivnosti. U septembru 2011. nivo rizik je ponovo podignut i dostigao je nivo III (postoji mogućnost erupcije).

Izvori

[uredi | uredi kod]