Takamori Saigō

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Takamori Saigō
西郷隆盛
Biografske informacije
Puno ime Kokichi Saigō
Rođenje 23. siječnja 1828.
Japan Kagoshima, Japan
(tada Šogunat Tokugawa)
Smrt 24. rujna 1877.
Japan Kagoshima, Japan
Državljanstvo Japan japansko
Karijera
Čin samurai
Ratovi Boshin rat
Pobuna u Satsumi
Važnije bitke Bitka kod Tobe-Fushimi
Vojska Carska japanska vojska

Takamori (Takanaga) Saigō (西郷 隆盛 (隆永)? Kagoshima, 23. siječnja 1828. – Kagoshima, 24. rujna 1877.) je bio jedan od najutjecajnijih samuraja u povijesti Japana, čije je djelovanje obilježilo Edo i Meiji periode. Suvremena povijest pamti ga kao posljednjeg, pravog samuraja.[1] Rođen je kao Kokichi Saigō (西郷 小吉), a ime Takamori dobio je u odrasloj dobi. Pisao je i poeziju pod pseudonimom Nanshū Saigō (西郷 南洲).[2]

Saigō je imao ključnu ulogu u Restauraciji Meijija, služeći kao jedan od carevih zapovjednika u Boshin ratu, u kojem je ukinut šogunat. Nakon rata, Saigō je služio kao službenik u administraciji cara Meijija, pri čemu se ističe njegova uloga u poznatoj Seikanron debati, tokom koje je oštro zagovarao rat s Korejom. Nešto kasnije, Saigō je imao važnu ulogu u pobuni u Satsumi, pri čemu je zadobio tešku ozljedu kuka. Okolnosti njegove smrti su i danas nerazjašnjenje (postoje teze o tome da je počinio seppuku ili da je dobio pomoć pri tome kao i one da je podlegao ozljedama koje je zadobio, nakon čega mu je odrubljena glava, a njegovi suborci su objavili kako je počinio seppuku, u skladu s japanskom tradicijom), no poznato je kako je njegova smrt označila kraj pobune. Mnoge su legende kružile oko pronalaska njegove glave i njezine stvarne lokacije, no ona je na koncu pronađena i objedinjena s ostatkom trupla.

Podatak o njegovoj smrti je potaknuo brojne legende vezane uz Saigōa, mnoge od kojih su negirale samu činjenicu da je umro.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. History Channel The Samurai, video documentary
  2. Ravina, Mark. The Last Samurai: The Life and Battles of Saigō Takamori. John Wiley and Sons, 2011. Names, Romanizations, and Spelling (page 1 of 2). Retrieved from Google Books on August 7, 2011. ISBN 1-118-04556-4, ISBN 978-1-118-04556-5.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]