Superior (jezero)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Jezero Superior
Lac Supérieur
Kamena obala jezera
Lokacija
PoložajSjeverna Amerika
Države Kanada
 SAD
Koordinate47°07′″N87°05′″W
Hidrografija
Vrstaglacijalno
Površina82.100[1] km²
Volumen12.000 km³
Aps. visina180 m
Dužina563[1] km
Širina258[1] km
Dubina406 m
Hidrologija
PritokeNipigon, Saint Louis, Pigeon, Pic, White, Michipicoten, Kaministiquia
OdljevJezero Huron preko rijeke Saint Marys i kanala Soo Locks

Superior (engl. Lake Superior, dosl. Gornje jezero, francuski: Lac Supérieur) je najveće jezero, iz grupe Velikih jezera na sjeveroistoku Sjeverne Amerike, koje leži između Kanade i Sjedinjenih Američkih Država.[1] Jezero Superior je po svojoj površini od 82.100 km², najveće slatkovodno jezero na svijetu, ali je po zapremini vode tek treće po veličini.

Hidrografija[uredi | uredi kod]

Superior je najzapadnije i najsjevernije jezero iz grupe Velikih jezera, na njegovoj sjevernoj obali leži kanadska provincija Ontario i američka savezna država Minnesota, a na južnoj američke savezne države Wisconsin i Michigan.

Karta Velikih jezera sa pozicijom Superiora

Porječje jezera Superior ima površinu od oko 127.700 km²[1], a ukupna dužina obale sa otocima je 4387 km. Jezero dobija vode od preko 200 rijeka od kojih su najveće Nipigon sa sjevera i Saint Louis sa zapada. Ostale veće pritoke sa sjevera su Pigeon, Kaministikwia, Pic, White i Michipicoten. Pritoke sa juga su puno manje, od njih su najveće Sturgeon i Tahquamenon.[1]

Šesdesetih godina prošlog vijeka dio voda iz rijeke Ogoki preusmjeren je u Jezero Nipigon, iz koje istječe rijeka Nipigon da se poveća količina voda u Superioru, a time i snaga nizvodne hidroelektrane u izgradnji na Slapovima Niagare.[1] Superior se izlijeva u rijekom Saint Marys i umjetnim kanalom Soo Locks.

Superior ima brojne otoke, od kojih su najveći Royal koji je američki nacionalni park, Apostle pored obala Wisconsina, Michipicoten na istočnoj obali i Saint Ignace pored ušća rijeke Nipigon na kanadskoj obali.[1]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 1,7 Lake Superior (engleski). Encyclopædia Britannica. Pristupljeno 15. 10. 2012. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]