Sundski oblačasti leopard

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Sundski oblačasti leopard
Status zaštite

Status zaštite: Osjetljivi (IUCN 3.1)

Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Mammalia
Red: Carnivora
Porodica: Felidae
Potporodica: Pantherinae
Rod: Neofelis
Vrsta: N. diardi
Dvojni naziv
Neofelis diardi
(G. Cuvier, 1823.)
Raspon oblačastog leoparda (zeleno - N.d.diardi; crveno - N.d.borneensis)

Sundski oblačasti leopard (lat. Neofelis diardi) na jedna je od dvije vrste roda Neofelis iz porodice velikih mačaka. Nastanjuje otoke Borneo i Sumatru.

Izgled[uredi | uredi kod]

Ilustracija objavljena 1834. u "Prirodoslovlju mačaka" ("The Natural History of The Feline"), Williama Jardinea

Sundski oblačasti leopard najveća je mačka otoka Bornea. Izgledom poprilično sliči oblačastom leopardu te je smatran njegovom podvrstom do 2006. godine. Teži 12-25 kilograma, a u dužina tijela im iznosi oko 80-100 cm, dok je rep gotovo iste dužine kao i tijelo. Ženke su u prosjeku manje od mužjaka.

Krzno sundskog oblačastog leoparda je žućkasto-smeđe boje s nepravilnim crnim krugovima - "oblacima" - koji na vratu prelaze u crte. Pojava melanizma je rijetka.

Rasprostranjenost i stanište[uredi | uredi kod]

Sundski oblačasti leopard nastanjuje indonezijske otoke Borneo i Sumatru, a postoji i mogućnost opstanka male populacije na otoku Batu.

Stanište sundskog oblačastog leoparda su tropske kišne šume. Pretežno obitava u planinama, iako se na Borneu spušta u nizine. Neki od razloga za povlačenje u više krajeve su krčenje nizinskih šuma i tigrovi na Sumatri.

Postoje dvije podvrste sundskog oblačastog leoparda:

Način života[uredi | uredi kod]

Životne navike sundskog oblačastog leoparda su većinom nepoznate jer se radi o tajnovitoj i slabo proučavanoj životinji, ali može se pretpostaviti da je način života sličan onome oblačastog leoparda.

Ugroženost i zaštita[uredi | uredi kod]

Brojno stanje vrste je oko 1500-3200 jedinki na području Sabaha (malezijski dio sjevernog Bornea) te nepoznat, ali zasigurno manji, broj jedinki na ostatku Bornea i na Sumatri. Prosječna gustoća populacije sundskih oblačastih leoparda iznosi od 6.4 jedinki po 100 km² do 9/100 km² na Borneu, dok je na Sumatri znatno manja - tek 1.29/100 km².

Najveće prijetnje opstanku sundskog oblačastog leoparda su krčenje šuma radi sađenja uljne palme za proizvodnju biodizela, lov zbog skupocjenog krzna i slučajno upadanje u zamke postavljene za lov na druge životinje.

Iako je sundski oblačasti leopard zakonom zaštićen u Indoneziji, Maleziji i Bruneju, brojnost ukupne populacije pada te je IUCN vrstu proglasio "osjetljivom".[3]

Drugi nazivi[uredi | uredi kod]

Sundski oblačasti leopard naziva se "Macan Dahan" na indonezijskom i "Harimau Dahan" na malajskom jeziku.

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]