Stranger Than Paradise

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Stranger Than Paradise
Režija Jim Jarmusch
Producent Sara Driver
Scenario Jim Jarmusch
Uloge John Lurie
Eszter Balint
Richard Edson
Cecillia Stark
Muzika John Lurie
Fotografija Tom DiCillo
Montaža Jim Jarmusch
Melody London
Studio Cinesthesia Productions Inc.
Distribucija The Samuel Goldwyn Company
Datum(i) premijere
16. maj 1984 (1984-05-16)
Trajanje 89 min.
Zemlja  Sjedinjene Države
 Zapadna Njemačka
Jezik engleski
mađarski
Budžet 100.000 US$
Bruto prihod 2,436.000 $

Stranger Than Paradise (sh. Čudnije od raja) je američko-zapadnonjemački igrani film snimljen 1984. godine u režiji Jima Jarmuscha, poznato kao prvo značajnije ostvarenje u njegovoj filmografiji, odnosno jedan od najhvaljenijih i najuticajnijih američkih art filmova 1980-ih.

Po žanru je nominalno komedija, a radnja, podijeljena u tri dijela, prikazuje pustolovine sitnih njujorških kockara Willieja (koga tumači John Lurie) i Eddieja (koga tumači Richard Edson) nakon što je Willieju u posjet iz Mađarske došla njegova 16-godišnja rođaka Eva (čiji lik tumači Eszter Balint).

Stranger Than Paradise, koji je originalno nastao kao kratki film 1982. godine, i koga je Jarmusch naknadno proširio i dosnimio, se isticao apsurdnim humorom, ali i time da se sve vrijeme koriste dugi, neprekinuti kadrovi. Film, koji je velikim dijelom nastao zahvaljujući Jarmuschovom kolegi Wimu Wendersu, koji je Jarmuschu bio poklonio višak filmske vrpce preostao nakon završetka filma Stanje stvari, je prikazan na Kanskom festivalu gdje je dobio nagradu Camera d'Or. Iste je godine prikazan i na festivalu u Locarnu gdje je osvojio Zlatni leopard. Ti su uspjesi, kao i beskompromisno odbacivanje hollywoodskih narativnih i stilskih konvencija, omogućili Jarmuschu da stvori reputaciju jednog od rijetkih preostalih autora američke kinematografije, odnosno prvaka američke nezavisne scene.

Uloge[uredi - уреди | uredi kôd]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]