Down by Law (film)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Down by Law
RežijaJim Jarmusch
ProducentAlan Kleinberg
ScenarioJim Jarmusch
UlogeTom Waits
John Lurie
Roberto Benigni
MuzikaJohn Lurie
Tom Waits
FotografijaRobby Müller
MontažaMelody London
DistribucijaBlack Snake
Grokenberger Films
Island Pictures
Datum(i) premijere1986.
Trajanje107 min.
Zemlja Sjedinjene Američke Države
Jezikengleski
Budžet1.100.000 $[1]
Down by Law na Internet Movie Database

Pod udarom zakona (eng. Down by Law) je nezavisna crno-bijela drama iz 1986. koju je režirao Jim Jarmusch, kojemu je to treći dugometražni film. Glavne uloge tumače Tom Waits, John Lurie i komičar Roberto Benigni, Jarmuschovo "otkriće".

Radnja se odvija oko dvojice sitnih kriminalaca koji završe u zatvoru te naiđu na veselog talijanskog zatvorenika, sa kojim uspijevaju pobjeći. Film zaobilazi klišeje žanra "bijega iz zatvora" jer ne prikazuje načine bijega, te se radije usredotočuje na interakciju trojice likova. Ključan element je crno-bijela fotografija Robbyja Müllera, te lokacije u New Orleansu.

Radnja[uredi | uredi kod]

New Orleans. Svodnik Jack i DJ Zack završe u istoj zatvorskoj ćeliji kao žrtve namještaljki. U ćeliji im se pridruži šašavi i veseli talijanski imigrant Roberto, koji loše govori engleski, ali dovoljno da im kaže da je ovdje zbog ubojstva.

Jack i Zack su depresivni, no Roberto ima neodoljivu potrebu za razgovorom te stalno zbija razne šale. Smisli plan za bijeg te njih trojica doista uspijevaju pobjeći iz zatvora kroz močvaru. No, sada su izgubljeni i ne znaju gdje bi krenuli kroz šumu. Sasvim slučajno, nailaze na neku kuću u šumi, u kojoj prebiva talijanka Nicoletta. Ona se zaljubi u Roberta koji odluči ostati sa njom. Zack i Jack se razdvoje i svatko ode svojim putem na raskrižju.

Glumci[uredi | uredi kod]

Nagrade[uredi | uredi kod]

Produkcija[uredi | uredi kod]

[Benigni] ima neodoljivu, zaraznu energiju, te je apsolutno oduševljen što može glumiti samog sebe. Ne znam odakle je došao i ne znam što će napraviti sljedeće, ali bi mogao imati dugu komičnu karijeru ispred sebe. On je poput razmetljivog dijeteta koje te nasmije, pa se počne smijati samom sebi te potom želi nadvisiti samo sebe, bez obzira na sve. Pod udarom zakona je doista originalan film koji vam raste pod kožu...Ovo je dobar film, a što više znate o filmovima, to će biti veće šanse da će vam se svidjeti.

Kultni film Jima Jarmuscha u žanrovskim bi se kategorijama mogao označiti kao »zatvorski« film, kada se tome ne bi opirala subverzija žanrovskih konvencija eliptičnom naracijom i prefokusiranjem priče od »akcije« na komunikaciju među likovima. Suočivši šutljive, mrke i deziluzionirane »dangube« iz urbanog polusvijeta (New Orleansa) s brbljavim, vedrim i optimističnim strancem, Jarmusch satirično poentira sraz realističke i idealističke slike Amerike, te dekonstruira njezin mit »obećane zemlje«. Egzistencijalnu statičnost i beskorisnost američkih likova funkcionalno opslužuje subverzija kauzalnosti radnje, dramaturška afirmacija slučajnosti te cikličnost naracije. Jezični kalamburi Roberta Benignija, izmjenjujući se s dijaloškim »pukotinama«, pritom su katalizator situacijske komike i poetike apsurda. Formalni postupci – lateralne vožnje u različitim pravcima, dijagonalne kompozicije mizanscene, crno-bijela fotografija Robbyja Müllera (djelomice u stilu film-noira), a osobito Luriejeva glazba i Waitsovi songovi, potporanj su pak redateljeva idiosinkratičnog stila kojim je izgradio estetski i duhovno moćnu antiholivudsku »americanu«.

– Damir Nenadić[4]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Box office / business for Down by Law. Internet Movie Database. Pristupljeno 1-11-2011. 
  2. Festival de Cannes: Down by Law. festival-cannes.com. Arhivirano iz originala na datum 2014-10-09. Pristupljeno 2009-07-11. 
  3. Ebert, Roger (3. lstopada 1986). Down By Law. Arhivirano iz originala na datum 2011-11-19. Pristupljeno 1. studeni 2011. 
  4. D. Nenadić. „Pod udarom zakona”. Filmski leksikon. Arhivirano iz originala na datum 2016-03-05. Pristupljeno 1. studeni 2011. 

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]