Terra em Transe

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Entranced Earth)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Terra em Transe
RežijaGlauber Rocha
ProducentZelito Viana
ScenarioGlauber Rocha
UlogeJardel Filho
Paulo Autran
José Lewgoy
Glauber Rocha
Paulo Gracindo
MuzikaSérgio Ricardo
FotografijaLuiz Carlos Barreto
MontažaEduardo Escorel
StudioMapa Filmes
DistribucijaDifilm
Datum(i) premijere
3. 5. 1967 (1967-05-03) (Cannes)[1]
29. 5. 1967 (1967-05-29) (Brazil)[2]
Trajanje106 min.
Zemlja Brazil
Jezikportugalski

Terra em Transe (sh. Zemlja u transu) je brazilski crno-bijeli igrani film snimljen 1967. godine u režiji Glaubera Roche. Po žanru je drama, s radnjom smještenom u fiktivnu latinoameričku zemlju Eldorado gdje se za vlast bore konzervativni predsjednik (čiji lik tumači Paulo Autran) i populistički guverner savezne države (koga glumi Jose Lewgoy). Protagonist (čiji lik tumači Jardel Filho) je ispočetka cinični novinar koji se uključi u sukob da bi potom shvatio kako je obojici cilj zadržati status quo.

Terra em Transe je snimljen dvije godine nakon što je vlast u Brazilu preuzela vojna diktatura. Iako se u filmu prikazivala fiktivna zemlja, režim ga je zabranio za prikazivanje, pod izgovorom da "vrijeđa dostojanstvo Brazila". Odluka je, međutim, povučena nakon što je prikazan na Kanskom festivalu, gdje je postigao veliki uspjeh. Tome je pridonio ne samo njegov eksplicitno politički naboj, nego i to da se Rocha vješto služio novovalovskim tehnikama, odnosno zbivanja prikazivao u flashbacku, odnosno kroz alegorijske vizije umirućeg protagonista. Terra em Transe, koji je na festivalu u Locarnu osvojio Zlatni leopard, se često navodi kao jedan od najznačajnijih brazilskih i latinoameričkih filmova svog vremena.

Uloge[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „"Terra em Transe" exibido em Cannes: dividas as opiniões” (portugalski). Folha de S.Paulo. Grupo Folha. 4 May 1967. Pristupljeno 3. V 2014. 
  2. „Terra em Transe” (Portuguese). Cinemateca Brasileira. Arhivirano iz originala na datum 2016-03-04. Pristupljeno 16. VI 2014. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]