Nobi (film)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Fires on the Plain (film))
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
野火
RežijaKon Ichikawa
ProducentMasaichi Nagata
ScenarioNatto Wada
PredložakNobi; autor:
Shōhei Ōoka
NaracijaEiji Funakoshi
UlogeEiji Funakoshi
Osamu Takizawa
Mickey Curtis
MuzikaYasushi Akutagawa
FotografijaSetsuo Kobayashi
MontažaTatsuji Nakashizu
DistribucijaDaiei Film
Datum(i) premijere
3. 11. 1959 (1959-11-03)
Trajanje104 min.
Zemlja Japan
Jezikjapanski

Vatre u ravnici (野火 Nobi?) je japanski crno-bijeli ratni film snimljen 1959. u režiji Kona Ichikawe. Predstavlja adaptaciju istoimenog romana Shoheija Ooke. Radnja se događa na Filipinima u posljednjih nekoliko mjeseci Drugog svjetskog rata, nakon što su poslije poraza japanske monrnaice i američkog iskrcavanja tamošnje janapnske trupe ostale odsječene i prisiljene na kaotično i besciljno povlačenje. Protagonist, koga tumači Eiji Funakoshi je vojnik obolio od tuberkuloze koji pokušava očuvati određenu dozu ljudskosti i civiliziranosti, za razliku od svojih glađu i očajem izluđenih suboraca koji se odaju međusobnom ubijanju i kanibalizmu.

Ichikawa se sličnom tematikom već ranije bavio u filmu Burmanska harfa, koji je zbog svog antiratnog i pacifističkog stava stekao veliki ugled. U slučaju Vatri u ravnici je, međutim, uzeo bitno drukčiji pristup, odnosno inzistiranje na naturalizmu i prikazivanju detalja koji bi rat trebali učiniti što odvratnijim. Zbog toga je prilikom snimanja od članova ekipe zahtijevao da se prestanu brijati, rezati nokte, ali i održavaju dijetu kako bi što bolje dočarali pothranjenost. Funakoshi je, međutim, u tome pretjerao, te je zbog iscrpljenosti kolabirao na setu, a zbog čega je snimanje bilo prekinuto na nekoliko tjedana.

Nakon premijere su Vatre u ravnici duboko podijelile i japansku, ali i međuanarodnu kritiku, s obzirom da je njegov sadržaj jednostavno bio previše neugodan. Ichikawa je također postao predmetom zamjerki da je, u inzistiranju da film učini što mračnijim, čak i promijenio njegovu završnicu. Sa druge strane, nakon što je prikazan na filmskom festivalu u Locarnu, osvojio je Zlatni leopard.

Godine 2014. je u Japanu snimljen istoimeni remake.

Uloge[uredi | uredi kod]

Glumac Uloga
Eiji Funakoshi Tamura
Osamu Takizawa Yasuda
Mickey Curtis Nagamatsu
Mantaro Ushio narednik
Kyu Sazanaka bolničar
Yoshihiro Hamaguchi oficir
Asao Sano vojnik
Masaya Tsukida vojnik
Hikaru Hoshi vojnik

Napomene[uredi | uredi kod]

Literatura[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]