Stijena (Cazin)

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Stijena
Osnovni podaci
Država  Bosna i Hercegovina
Entitet Federacija Bosne i Hercegovine
Kanton/Županija Unsko-sanska
Stanovništvo
Geografija
Nadmorska visina 340 m m
Ostali podaci

Stijena je centralno mjesto "Mjesna zajednica Stijena" naseljeno mjesto u sastavu općine Cazin, Federacija Bosne i Hercegovine, BiH.

Geografski položaj[uredi - уреди | uredi izvor]

Stijena se nalazi u sjeverozapadnom dijelu BiH i najveća je mjesna zajednica općine Cazin. Smještena je u podnožju planine "Velika Gomila" uz magistralni put koji spaja Bosansku Krupu, Otoka (Bosanska Krupa, BiH)|Otoku]], Bosanski Novi i ostatak Bosne sa Cazinskom krajinom. Neka od obilježja Stijene su prije svega srednjovjekovna tvrđava Bijela Stijena, Mala i Velika Gomila, riječica Horljava, koja je inače ponornica i ponire ispod jedne velike stijene po kojoj je i samo mjesto dobilo ime. Stijena se sastoji od 6 naseljenih mjesta: Bajrići, Stijena, Glogovac, Zmajevac, Vilenjača i Podgredina te malih naselja, Kaljkovići, Gornji Nuhići, Dojnji Nuhići, Mehulići, Silići, Malići, Jakupovići, Sivići, Džakulići, Čohodari, Krehići, Gredina, Tromeđa, Kolakovići, Halkići, Memić Brdo, Hamulići, Budimlići, Pehlići... Jednim rbnim djelom južno, naslonjena je na rijeku Unu.

Stanovništvo[uredi - уреди | uredi izvor]

Stijena
godina popisa 1991. 1981. 1971.
Muslimani 2.070 (98,61%) 1.944 (98,43%) 1.527 (99,47%)
Srbi 2 (0,09%) 10 (0,50%) 2 (0,13%)
Hrvati 0 0 1 (0,06%)
Jugoslaveni 13 (0,61%) 9 (0,45%) 0
ostali i nepoznato 14 (0,66%) 12 (0,60%) 5 (0,32%)
ukupno 2.099 1.975 1.535

Gospodarstvo[uredi - уреди | uredi izvor]

Područje Stijene je bogato šumom, pašnjacima i izvorima vode za piće. U mjestima Stijene razvijena je trgovina, zanatsko uslužne djelatnosti, radi kamenolom sa separacijom za građevinsku industriju. Najrazvijenija je poljoprivredna proizvodnje, stočarstvo, ratarstvo i proizvodnja povrća. Zbog blizine zapadnih evropskih zemalja i nezaposlenosti dio stanovnoštva privremeno živi i radi u zemljama Zapadne evrope. Područje Stijene obiluje prirodnim resursima za razvoj turizma(srednjovjekovna utvrda, vrh planine Gomila sa paragliding poletištem,riječica ponornica Horljava i dr.).

Kultura[uredi - уреди | uredi izvor]

U Stijeni djeluje nekoliko kulturnih i sportskih udruženja: KUD Stijena- folklori i tradicionalna kultura, Lovačko društvo- sekcija "Gomila", NK Gomila, TaeKwonDo klub Tigar ((Paragliding klub Kumulus)).

U MZ Stijena se nalazi šest džamija. Također postoje i spomenici poginulim mještanima u ratu 1992-95.

Naobrazba[uredi - уреди | uredi izvor]

U MZ Stijena su četiri područne škole: PŠ Glogovac,PŠ Zmajevac,PŠ Podgredina i PŠ Vilenjača, te centralna škola u Stijeni koja sveobuhvatno ima oko 1000 učenika.

Izvor[uredi - уреди | uredi izvor]

  • Knjiga: "Nacionalni sastav stanovništva - Rezultati za Republiku po opštinama i naseljenim mjestima 1991.", statistički bilten br. 234, Izdanje Državnog zavoda za statistiku Republike Bosne i Hercegovine, Sarajevo.
  • internet - izvor, "Popis po mjesnim zajednicama" - http://www.fzs.ba/Podaci/nacion%20po%20mjesnim.pdf

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]