Stephen Harding

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Sveti Stephen Harding
Sv. Stevan Harding, Stevanovska cirkev.JPG

Blažena Djevica Marija predaje scapular Cistercitskog reda Svetom Stephenu Hardingu, detalj s oltara crkve sv. Stephena Hardinga u Apátistvánfalvi, Mađarska, kraj Szentgotthárda
Rođen/a Dorset, Engleska
Umro/la 28. mart 1134
Glavno svetište Crkva sv. Stephena Hardinga u Apátistvánfalvi, Mađarska, distrikt Szentgotthárd.
Kalendar svetaca 17. april
Atributi suosnivač Cistercitskog reda; napisao Carta caritatis ("Povelja ljubavi"), glavni dokument Reda
Zaštitništvo Sveti Robert od Molesmea


Sveti Stephen Harding (engleski: Saint Stephen Harding; španski: San Esteban Harding, francuski: Saint Étienne Harding, mađarski: Harding Szent István, slovenski: Sveti Štefan Harding, prekumrski: Števan Harding Svéti) (? - 28. mart 1134) je bio katolički opat i jedan od osnivača Cistercitskog reda, a koji se danas slavi kao svetac.

Rodio se u Dorsetu u Engleskoj. U mladosti se zaredio i živio u samostanu Sherborne Abbey, koga je napustio kako bi postao putujući učenjak. Poslije se preselio u Opatiju Molesme u Burgundiji, gdje je opat bio Robert od Molesmea (o. 1027-1111). Kada je Robert napustio vlastiti samostan ljut zbog korupcije tamošnjih redovnika, pridružili su mu se Stephen i Sveti Alberic od Cîteauxa. Kasnije su sa još 21 redovnikom osnovali novi samostan u Cîteauxu. Stephen je nakon Albericove smrti postao opat. Njega i samostan je 1112. posjetio Bernard od Clairvauxa. Godine 1119. je Stephen napisao Carta Caritatis ("Povelja milosrđa"), dokument koji je postao ključan za red. Sa mjesta opata se zbog starosti i bolesti povukao 1133. i umro godinu dana kasnije.

Literatura[uredi - уреди | uredi kôd]

  • Stercal, Claudio, Stephen Harding: A Biographical Sketch and Texts (Trappist, Kentucky: Cistercian Publications, 2008) (Cistercian Studies Series, 226).