Cisterciti

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Cistercitski red)
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Grb reda cistercita.

Cisterciti ili lat. Ordo Cisterciensis je rimokatolički crkveni red. Osnovali su ga sv. Robert, sv. Alberic i sv. Stjepan (Etienne) Harding, a ne kako se pogrešno misli sv. Bernard, reformiranjem benediktinaca, 1098. godine Citeaux. Najznačajniji doprinos za širenje Reda u Europi dao je sveti Bernard iz Clairvauxa u 12. stoljeću.

Odijelo im se sastoji od bijelog habita i crnog škapulara. Kad sudjeluju u korskoj molitvi i zajedničkoj liturgiji oblače bijelu široku kukulu.

Cisterciti u Hrvatskoj[uredi - уреди | uredi izvor]

U Hrvatsku su došli 1208. godine na poziv hrvatsko-ugarskog kralja Andrije II., te u Topuskom osnovali cistercitsku opatiju. U 13. stoljeću još su osnovane opatije u Kutjevu i u Zagrebu na Dolcu. Sredinom 16. stoljeća cisterciti nestaju iz hrvatskih krajeva.

Od 1982. do 2007. godine cistercitska zajednica, osnovana od cistercitske opatije Wettingen-Mehrerau iz Bregenza u Austriji, postojala je u Jastrebarskom.

Cisterciti se javljaju i u Bačkoj na području Subotičke biskupije. Mađarski povjesničar Istvan Katona smatra da je opatija u Monoštoru bila cistercitska. [1].

Bilješke[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. Zvonik br. 134/2005. Povijesni kutak - Opatije i samostani na području Bačke

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]