Fruškogorski manastiri

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Srpska Sveta gora)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Mapa manastira Srpske pravoslavne crkve na Fruškoj gori
Manastir Ravanica u Vrdniku
Ulazne vratnice u manastir Grgeteg
Unutrašnjost manastira Krušedol
Manastir Kuveždin sa okolinom
Šišatovac, glavni prilaz manastirskoj crkvi

Na prostoru 50 kilometara dužine i 10 kilometara širine na sremskoj planini Fruška gora, smešteno je šesnaest srpskih pravoslavnih manastira, od kojih je većina vaspostavljena kao živeća.[1] Ova jedinstvena kulturno-istorijska celina utvrđena je za kulturno dobro od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju 1990. godine,[1] a predložena je i za upis na listu svetske baštine UNESKO-a.

Šire područje Fruške gore od davnina je bilo bogato svetilištima, a tokom 16. i 17. veka na ovom prostoru je zabeleženo 35 manastira. Od vremena nastanka ovi manastiri nebrojeno puta su pljačkani, rušeni i napuštani, a najozbiljnije su stradali tokom Drugog svetskog rata. Nekoliko manastira je teško oštećeno i tokom NATO bombardovanja 1999.

Manastiri Srpske pravoslavne crkve[uredi | uredi kod]

Od zapada ka istoku nalaze se manastiri:

Istraživači srpske novovekovne umetnosti u Podunavlju utvrdili su izvesnu pravilnost u prostornom sklopu manastirskih hramova, te su one sagrađene u 16. veku povezali sa moravskom arhitekturom srednjovekovne Srbije.

Manastirski hramovi sagrađeni tokom 18. veka predstavljju zanimljivu kombinaciju tradicionalne arhitekture, po ugledu na Novo Hopovo, i baroknog modela preuzetog iz repertoara zapadnoevropske arhitekture.

Zilotski manastir[uredi | uredi kod]

Pored manastira Srpske pravoslavne crkve, na Fruškoj Gori se nalazi i pravoslavni zilotski manastir na Ugaru. [1] Arhivirano 2010-02-03 na Wayback Machine-u

Literatura[uredi | uredi kod]

Reference[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]