Manastir Bešenovo

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Gravira manastira Bešenovo, 1861

Bešenovo je manastir SPC, jedan od 16 Fruškogorskih manastira u pokrajini Vojvodini. Manastir, tačnije njegovi ostaci se nalaze na južnim padimana središnjeg dela Fruške gore.

Manastirska crkva je posvećen Sv. Arhanđelima Gavrilu i Mihajlu, u narodu poznatiji kao Sabor Svetih Arhanđela.

Položaj[uredi - уреди | uredi izvor]

Bešenovski manastir se nalazio kod naselja Bešenovački Prnjavor, nekadašnjeg manastirskog prnjavora. Manastir se nalazi na mestu gde valoviti i brežuljkasti teren prelazi u brdoviti. Tu se manastir nalazi na početku doline između bregova Fruške gore.

Istorija[uredi - уреди | uredi izvor]

Prema predanju manastir je osnovao srpski kralj Dragutin krajem 13. veka. Prvi zvanični podaci o postojanju manastira su turski i potiču iz 1545. godine. Po podacima sa kraja 18. veka zna se da je manastirska crkva već dugo bila ozidana od cigle. 1783. godine prvi put se spominje zvonik sa kapelom, posvećenoj sv. Kirijaku i Juditi. Sledećih decenija podizani su konaci, da bi oni u završnoj fazi bili sa dva sprata i izgrađeni sa tri strane. Ulaz u manastir bio je zapadne, slobodne strane. 1909. godine oslikan je ikonostas od strane Stevana Aleksića.

Tokom Drugog svetskog rata manastir je uništavan od strane ustaša, da bi bio bombardovan 1944. godine. Sačuvani su samo delovi ikonostasa. Pošto je Bešenovo do te mere stradalo u ovom ratu u decenijama posle nije obnavljano.

Današnje stanje[uredi - уреди | uredi izvor]

Do 2012. godine ovo je bio samo zapušten lokalitet. Postavljenjem nastojatelja protosinđela Hađži Arsenija Matića, profesora Karlovačke bogoslovije intenzivirani su radovi na obnovi. [1] [2] [3][4]

Reference[uredi - уреди | uredi izvor]

Spoljašnje veze[uredi - уреди | uredi izvor]