Midi-Pyrénées

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Središnji Pirineji)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Pireneji-Jug
Midi-Pyrénées
Položaj regije Pireneji-Jug u Francuskoj
Departmani Ariège (09)
Aveyron (12)
Gers (32)
Haute-Garonne (31)
Hautes-Pyrénées (65)
Lot (46)
Tarn (81)
Tarn-et-Garonne (82)
Prefektura Toulouse
Ukupno stanovnika 2 551 687 stanovnika
(1999)
Gustoća 56 stanovnika/km²
Površina 45 348 km²
Broj okruga 22
Broj kantona 293
Broj općina 3 020
Predsjednik regionalnog vijeća Martin Malvy
(PS)

Pireneji-Jug (fra. Midi-Pyrénées; oks. Miègjorn-Pirenèus; gas. Mieidia-Pirenèus) je najveća regija kontinetalne Francuske koja se sastoji od 8 departmana.

Povijest[uredi | uredi kod]

Budući da je regija umjetno sastavljena u 20. stoljeću, svi dijelovi regije nemaju zajedničku povijest. Oko 25% regije se sastoji od bivše provincije Gascogne, 25% od bivše provincije Languedoc, a ostatak od provincija Rouergue, Quercy, Nébouzan i Agenois.

Administracija[uredi | uredi kod]

Od 1998. na čelu regionalnog vijeća je Martin Malvy iz PS-a (Socijalističke Partije Francuske). Njegova koalicija PS-PCF-PRG ima 62 zastupnika od 91 zastupničkog mjesta u regionalnom vijeću. UMP-UDF ima 21 zastupnika, a krajnje desni FN 8 zastupnika.

Zemljopis[uredi | uredi kod]

Regija Pireneji-Jug se nalazi na jugu Francuske. To je najveća pokrajina Francuske čija je površina veća od Danske. Na jugu graniči sa državama Španjolskom i Andorom. Također graniči i sa četiri druge regije Francuske: na zapadu sa Akvitanijom, na sjeveru sa Limousinom, na sjeveroistoku sa Auvergne i sa regijom Languedoc-Roussillon na istoku.

Regija Pireneji-Jug se sastoji od 8 departmana: Lot, Aveyron, Tarn, Haute-Garonne, Ariège, Hautes-Pyrénées, Gers i Tarn-et-Garonne. Glavno mjesto regije je Toulouse, koji je ujedno i glavno mjesto departmana Haute-Garonne.

Glavna rijeka je Garonne sa svoja četiri pritoka: Gers, Ariège, Lot i Tarn.

U regiji postoje dva važna planinska masiva: Pireneji (les Pyrénées) na jugu i Središnji masiv (Massif Central) na sjeveroistoku regije. Pireneji čine prirodnu granicu sa Španjolskom.

Stanovništvo[uredi | uredi kod]

U regiji postoji veliki nerazmjer u starosti stanovništva. U glavnom gradu Toulouseu, većinom živi mlađe stanovništvo, dok ostatak regije osjetno stari. Također Toulouse je grad u kojem su prihodi među najvećima u Francuskoj, odmah iza Pariza, dok u ostatku regije su osjetno niži.

Jezici[uredi | uredi kod]

Dva glavna lokalna jezika u regiji su oksitanski i gasconski. Gasconski ili gaskonski se tradicionalno govori na zapadu i jugozapadu regije (Gascogne, Bigorre, Quatre Vallés, Nébouzan, Comminges, Couserans), dok se oksitanski najviše govori na istoku i sjeveroistoku regije (Languedoc, Rouergue, Quercy, i Comté de Foix).

Međutim, ovi jezici su praktički pred izumiranjem u ovoj regiji, i u velikoj mjeri ih je zamjenio francuski jezik. Većinom te jezike razumiju stariji ljudi u regiji.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]


Francuska Deo Vikipedije posvećen temama vezanim za Francusku.