Srčenjak

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Srčenjak
Naučna klasifikacija
Carstvo: Plantae
Divizija: Magnoliophyta
Razred: Magnoliopsida
Red: Rosales
Porodica: Rosaceae
Potporodica: Rosoideae
Rod: Potentilla
Vrsta: P. erecta

Srčenjak (Potentilla erecta syn. Tormentilla erecta, Potentilla tormentilla) je višegodišnja zeljasta lekovita biljka iz familije Rosaceae

Opis biljke[uredi | uredi kod]

Srčenjak je višegodišnja zeljasta biljka 10-30 cm visoka, sa odrvenelim rizomom koji je na preseku bledo-crvene boje. Stabljika je polegla ili uspravna dlakava. Prizemni listovi su prstasto deljeni na 3 režnja, sa zaliscima, sa dugačkim i tankim drškama, a listovi na stablljici su sa kratkim drškama ili sedeći. Režnjevi su klinasto objajasti, testerasto nazubljenog oboda, manje ili više dlakavi. Cvetovi su sakupljeni u vršne cimozne cvasti. Čašičnih i kruničnih listića je 4+4 (što je atipično za rod) Listići krunice su objajasti, žute boje. Tučkova je 8 i od njih se formiraju plodovi - orašice. Cveta od maja do avgusta.

Stanište i rasprostranjenje[uredi | uredi kod]

Raste po livadama, tresavama, šumama. Česta je biljka u Srbiji.

Upotreba[uredi | uredi kod]

Koristi se rizom koji se vadi sa korenovima u vreme cvetanja. Rizom je izuzetno gorak, sadrži tanine pa se koristi kao adstrigens. Sastojak je raznih čajnih smeša protiv proliva i raznih nespecificnih upalnih oboljenja creva. Koristi se i za ispiranje usta i grla. Primenjuje se i u obliku tinkture, najčešće za utrljavanje kod oboljenja desni. Od rizoma se u Nemačkoj pravi gorki liker, koji se zove kao i biljka (Blutwurz), a u Americi je registrovan antidijaroični lek namenjen deci (Quicklyte).

Reference[uredi | uredi kod]

  • Jančić, R: Botanika farmaceutika, Službeni list SCG, Beograd, 2004.