Spomenica rata za oslobođenje i ujedinjenje 1914-1918. godine

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Spomenica rata za oslobođenje 1914-1918. godine
dodeljuje
Kraljevina Jugoslavija
Tip Traka Spomenice rata za oslobođenje i ujedinjenje 1914-1918. godine
Dodeljuje se za Spomen na oslobođenje srpske otadžbine i ujedinjenje južnih Slovena
Ratni period Prvi svetski rat
Statistika
Ustanovljen 1. decembar 1920. godine

Medalja (ili Krst) osnovana 1. decembra 1920. godine od strane princa-regenta Aleksandra, trebalo je da bude spomen na rat protiv Centralnih sila vođen 19141918. godine, na oslobođenje srpske otadžbine i na ujedinjenje južnih Slovena.

Istorija[uredi | uredi kod]

Rat je započeo napadom Austrougarske na Srbiju 1914. godine, ali je srpska vojska sa uspehom odolevala dok se u operacije nije uključila i carska nemačka armija, potpomognuta bugarskim i turskim trupama. Brojčano inferiorna srpska vojska je potisnuta i naterana u povlačenje i izgnanstvo. U Grčkoj, vojska se pregrupisala i nastavila ratne operacije na Solunskom frontu, u severnoj Grčkoj, boreći se na strani Saveznika do pozne 1918. godine.

Spomenica je dodeljena veteranima Velikog rata, oficirima, podoficirima, vojnicima i regrutima srpske i crnogorske vojske, kao i savezničkim vojnicima koji su doprineli oslobođenju Srbije.

Medalja se nosila o trobojnoj traci (crveno-plavo-belo), a autor je bio Đorđe Čarapić.

Izvori[uredi | uredi kod]


Vidi još[uredi | uredi kod]


Odlikovanja Kraljevine SHS / Kraljevine Jugoslavije
Orden Jugoslovenske kruneOrden Svetog kneza LazaraKarađorđeva zvezdaOrden Svetog SaveOrden belog orlaAlbanska spomenicaOrden Crvenog krstaMedalja za zasluge Crvenog krstaMedalja za vojničke vrline (Kraljevina Srbija)Medalja za uspomenu na izbor Petra I za kralja Srbije i povratak dinastije KarađorđevićaMedalja za građanske zaslugeMedalja za hrabrost (1913)Medalja za revnosnu službu (1913)Spomenica rata za oslobođenje i ujedinjenje 1914-1918. godineMedalja za unapređivanje poljoprivredeMedalja za spomen na dvadeset petu godišnjicu oslobođenja Južne SrbijeSpomenica na borbe za oslobođenje severnih krajeva Jugoslavije 1918-1919. godineRatni krst 1941.