Sonic the Hedgehog (film)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Sonic the Hedgehog
RežijaJeff Fowler
Producent
Scenario
NaracijaBen Schwartz
Uloge
MuzikaTom Holkenborg
FotografijaStephen F. Windon
Montaža
Distribucija
Datum(i) premijere
25. 1. 2020 (2020-01-25) (Paramount Theatre)
14. 2. 2020 (2020-02-14) (Sjedinjene Države)
26. 6. 2020 (2020-06-26) (Japan)
Trajanje99 min.[1]
Zemlja
Jezikengleski
Budžet85–90 mil.[4][5]
Bruto prihod319,7 mil.[4]
Kronologija
Prethodi: Sl(ij)edi:
Sonic the Hedgehog 2 (2022)

Sonic the Hedgehog (sh. Sonikov film, jap. ソニック・ザ・ムービー) akciono-pustolovni je igrani crtani film koji se zasniva na Seginoj seriji video-igara Sonic the Hedgehog. Reditelj filma je Džef Fauler (kome je ovo prvi dugometražni rediteljski projekat), a scenariste su Pet Kejsi i Džoš Miler. U glavnim ulogama su: Ben Švorc kao Sonikov glas, Džim Keri kao Doktor Robotnik, Džejms Marsden kao policajac Tom Vahovski i Tika Sampter kao Medi Vahovski. U filmu, policajac Tom Vahovski pronađe Sonika i mora mu pomoći da pobegne od ludog naučnika Robotnika.

Film se počeo planirati 1990-ima, ali je razvoj započeo tek 2013, kada je Sony Pictures stekao prava. U produkciji je bio uključen Marza Animation Planet, japanski animacioni studio Sega Sammy Holdingsa, a Fauler je doveden kao režiser 2016. godine. Paramount Pictures je stekao prava filma 2017. godine. Većina glumačke ekipe potpisana je do avgusta 2018, a glavno snimanje održano je između septembra i oktobra te godine u Vankuveru i na istoimenom ostrvu. Nakon negativnih rekacija na prvi trejler iz 2019, datum izlaska je bio odgođen tri meseca da se izgled Sonika redizajnira.

Premijera Sonikovog filma bila je u Pozorištu Paramauntu 25. januara 2020, a međunarodna objava bila je u februaru 2020. godine. Kritičari su pohvalili glumce (pogotovo Bena Švorca i Džima Kerija), Sonikov dizajn i animaciju, vizuelne efekte, akcione scene i poštovanje izvornog materijala, dok su kritikovali priču zbog manjka originalnosti.[6][7] Film je postavio rekord za najveći početni vikend filma koji se zaniva na video-igri u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi. Zaradio je više od 313 miliona dolara širom sveta, što ga čini šestim filmom iz 2020. s najvećom zaradom i adaptacijom video-igre s najvećom zaradom u Severnoj Americi. U Srbiji se film počeo prikazivati 13. februara 2020. u bioskopima.[8] Srpsku sinhronizaciju je distributirao Taramaunt.[8] Engleska verzija sa srpskim titlovima dostupna je na srpskoj verziji usluge HBO GO.[9]

Objava nastavka imena Sonikov film 2[10] (engl. Sonic the Hedgehog 2) zakazano je za 8. april 2022.

Radnja[uredi | uredi kod]

Na dalekoj planeti, Sonik, plavi jež koji može da trči nadzvučnom brzinom, živi s čuvaricom sovom Kandžom (engl. Longclaw). Jednog dana pleme ehidna pronađe dom Kandže i Sonika, i žele uhvatiti Sonika zbog njegove moći. Kandža ponese Sonika sa sobom daleko u šumu, i dadne mu vreču prstenova i kaže da, ako je ikad u opasnosti, da iskoristi prsten kojim može putovati kroz svetove. Kandža ostane na planeti da se bori s ehidnama dok Sonik napusi planetu da stigne na Zemlju. Deset godina kasnije, Sonik je tinejdžer koji uživa u svom tajnom životu u malom gradu Grin Hilsu, Montana. Iako je zadovoljan sa svime što novi svet donosi, voleo bi da ima drugare. Stanovnici Grin Hilsa koje najviše voli su šerif Tom Vahovski i njegova žena veterinarka Medi. Sonik ne zna da se planiraju preseliti u San Francisko jer je Tomu ponuđena pozicija u San Franciskovom policijskom odeljenju.

Jedne noći Sonik počne igrati bejzbol sam, i jako ga rastuži činjenica da je zauvek sam. Zato počne trčati nadzvučnom brzinom i, i kao rezultat toga, slučajno pokrene elektromagnetni impuls koji uzrokuje prekid struje širom Pacifičkog severozapada. Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Američkih Država zatraži pomoć Robotičara i naučnika Doktora Robotnika da pronađe izvor nestanka struje. Robotnik sazna za Sonika i krene ga pronaći. Sonik se skriva u garaži Toma, spreman otvoriti prsten i krenuti na drugi svet. Tada ga pronađe Tom i upuca strelicom za smirenje. Dok Sonik pada u nesvest, otvori portal u San Francisko. Portal se otvori iznad piramide Transamerika gde padne njegova vreča prstenova. Sonik zamoli Toma da mu pomogne pobeći od Robotnika, i Tom nevoljno pristane. Tom i Sonik jedva pobegnu od Robotnika, i Robotnik proglasi Toma domaćim teroristom. Tom i Sonik postaju drugari, i Tomu je žao Sonika jer je oduvek hteo druga.

Sonik i Tom odu jako daleko od Grin Hilsa, ali je Robotnik uhvatio bodlju koja je pala sa Sonikove glave. Nakon što analizira dlaku, sazna da Sonik ima dovoljno moći da napoji sve njegove robote. Zbog ovga postane lud za Sonikom i pokuša ga uhvatiti s raznim robotima. Sonik i Tom opet pobegnu, ali eksplozija jednog robota ozledi Sonika. Tom odnese Sonika Medi, koja je u San Francisko kod svoje sestre. Medi je veoma ljuta na Toma, ali pomogne probuditi Sonika. Medina nećaka Đođo Soniku napravi nove cipele. Medi, Tom i Sonik stignu do vrha Transamerike i Sonik uzme svoje prstenove. Na vrhu ih uhvati Robotnik. Da spasi Toma i Medi, iskoristi jedan prsten da ih pošalje u Grin Hils i sam se bori s Robotnikom.

Robotnik koristi moć Sonikove bodlje da ubrza svog robota. Sonik koristi prstenove da beži kroz države u bekstvu od Robotnik, i na kraju se vrate u Grin Hils gde ih pronađu Medi i Tom. Robotnik onesvesti Sonika kad ga uhvati. Tom i Robotnik se počnu boriti dok se Sonik ponovo budi. Sonik napadne Robotnika i pošalje ga na planetu pečurki. Tom i Medi odluče ostati u Grin Hilsu i vlada izbriše sve dokaze da su Sonik i Robotnik ikad postojali. Dok Medi i Tom dopuste Soniku da se useli u njihovu kuću, Robotnik je poludio na planeti, ali počne planirati svoju osvetu s bodljom koju još uvek ima.

U sceni između odjavnih zasluga, Sonikov drug Tejls, lisac s dva repa, se pojavi na vrhu planine u potrazi za Sonikom.

Uloge[uredi | uredi kod]

Glumac Uloga
Ben Švorc Jež Sonik
Džim Keri Doktor Robotnik
Džejms Marsden Tomas Majkl „Tom“ Vahovski
Tika Sampter Medi Vahovski
Nataša Rotvel Rejčel
Melodi Nosifo Njeman Džodžo
Adam Peli Vejd Vipel
Nil Mekdona Benington
Tom Batler Komandant Volters
Frenk C. Tarner Ludi Karl

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „Sonic the Hedgehog (PG)”. British Board of Film Classification. January 15, 2020. Arhivirano iz originala na datum January 15, 2020. Pristupljeno January 15, 2020. 
  2. Grierson, Tim (February 13, 2020). „'Sonic The Hedgehog': Review”. Screen Daily. Arhivirano iz originala na datum February 14, 2020. Pristupljeno February 14, 2020. 
  3. „Sonic the Hedgehog”. British Film Institute. Arhivirano iz originala na datum February 15, 2020. Pristupljeno 15 February 2020. 
  4. 4,0 4,1 Šablon:Cite Box Office Mojo
  5. Greška u referenci: Nevaljana oznaka <ref>; nije zadan tekst za reference po imenu NUM
  6. „'Sonic the Hedgehog' Review Roundup: What the Critics Are Saying | Hollywood Reporter”. web.archive.org. 2020-02-17. Arhivirano iz originala na datum 2020-02-17. Pristupljeno 2021-01-07. 
  7. „Why Sonic The Hedgehog's Reviews Are So Mixed | Screen Rant”. web.archive.org. 2020-02-17. Arhivirano iz originala na datum 2020-02-17. Pristupljeno 2021-01-07. 
  8. 8,0 8,1 „Sonikov film | Cineplexx ME” (sr-ME). www.cineplexx.me. Pristupljeno 2021-01-07. 
  9. „Sonikov film | HBO GO” (sr). hbogo.rs. Pristupljeno 2021-01-07. 
  10. Greška u referenci: Nevaljana oznaka <ref>; nije zadan tekst za reference po imenu :20

Vanjske veze[uredi | uredi kod]