Snæfellsnes

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Snæfellsnes
Karta poluotoka Snæfellsnes
Karta poluotoka Snæfellsnes
Koordinate: 64°51′N 23°06′W / 64.850°N 23.100°W / 64.850; -23.100
Država  Island
Karta
Snæfellsnes is located in Island
Snæfellsnes
Snæfellsnes
Snæfellsnes na karti Islanda

Snæfellsnes (doslovno prevedeno sa islandskog: Snježni brdoviti poluotok) je poluotok koji sa sjevera zatvara zaljev Faxaflói, na jugozapadnoj obali Islanda, u sjevernom Atlantiku.

Geografske karakteristike[uredi - уреди | uredi izvor]

On leži zapadno od fjorda Borgarfjörður, dug je nekih 75 km, a širok od 30 do 10 km. Duž sjevernih obala poluotoka leže ribarska mjestašca, kao što su; Rif, Olafsvik, Grundarfjordur, Stykkisholmur i Búðardalur. Poluotok zovu Island u malom, jer se tu nalaze mnoge nacionalne znamenitosti, uključujući i ugasli stratovulkan Snæfellsjökull, koji se smatra jednim od simbola Islanda. Sa svojom visinom od 1 446 metara[1], on je najviša planina na poluotoku i ima glečer, koji se za vedrih dana može vidjeti iz Reykjavika, sa udaljenosti od oko 120 km. On je poslužio Julesu Verneu kao ispiracija za roman Put u središte Zemlje.

Poluotok je jedna od glavnih pozornica gdje se odvija staronordijska saga Laxdœla, po njoj se tu rodio glavni junak Bolli Bollasson.

Velik dio poluotoka je 28. juna 2001. proglašen nacionalnom parkom. [1]

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. 1,0 1,1 "Snæfellsjökull National Park" (engleski). National Park Snæfellsjökull. http://english.ust.is/media/fraedsluefni/pdf-skjol/SNPmap.pdf. pristupljeno 20. 02. 2014. 

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]