Islandski jezik

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Islandski jezik
íslenska
Države govorenja Island, Danska, dijelovi Kanade (Manitoba)
Regije govorenja Uglavnom Sjeverna Europa
Broj govornika 300.000
Rang -
Klasifikacija indoeuropski

 germanski
  sjevernogermanski
   zapadnoskandinavski
    islandski

Službeni status
Služben u Islandu
Regulatori Íslensk málstöð ("Institut za islandski jezik")
Jezični kôd
ISO 639-1 is
ISO 639-2 ice (B) / isl (T)
ISO 639-3 {{{iso3}}}
SIL ICE
p  r  u

Islandski jezik pripada severnoj (skandinavskoj) grupi severnih germanskih jezika.[1] Unutar te grupa dodatno ga se klasificira u zapadnonordijsku ili zapadnoskandinavsku skupinu.[2] Govore ga stanovnici Islanda i manje grupe islandskih iseljenika (ukupno oko 314.000 ljudi). Nastao je izolovanim razvojem od jezika Norvežana koji su od IX veka naseljavali Island. Sadrži znatan broj keltskih elemenata koje su donele grupe doseljenika sa Britanskih ostrva. Danas su mu najbliži živući srodnici farski jezik, dijalekti zapadne Norveške kao i izumrli nornski jezik koji se govorio na Orkneyu i Shetlandu.

U nastanku jezika obično se razlikuju četiri faze: arhaična, klasična, srednja i moderna. Do XII veka je bila Arhaična, od polovine XII do polovine XIV veka klasična, do polovine XVI veka je bila srednja, a modrena počinje 1540. prevodom Biblije Guðbrandur Þorláksson Spomenici arhaičnebaze sačuvali su veliki broj staronordijskih elemenata, značajnih za uporedno izučavanja germanskih jezika.

Savremeni islandski jezik sačuvao je dosta arhaičnih crta u poređenju sa drugim germanskim jezicima. u deklinaciji imenskih reči sačuvana su 4 padeža, 2 broja i 3 roda. Postoji veliki broj nastavaka na glagolske oblike. Karakteristika savremenog islandskog jezika je da skoro nema nikakvih posuđenica ni internacionalizama jer za svaki novi ili uvedeni pojam stvara se „čista“ islandska reč.

Reference

[uredi | uredi kod]
  1. Hammarström, Harald; Forkel, Robert; Haspelmath, Martin; Bank, Sebastian (2022-05-24). „Older Runic”. Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology. Arhivirano iz originala na datum 2022-11-13. Pristupljeno 2022-11-13. 
  2. „Islanđani”. Hrvatska enciklopedija. Pristupljeno 4. februar 2023.