Simboli Vizantije

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Zastava koja se danas može videti širom Grčke

U Vizantiji nije bilo tolike razlike između grba i zastave, tako da je praktično nemoguće pričati o tim pojmovima odvojeno. Postoje dva obeležja koja se paralelno provlače kao državni simboli sve vreme postojanja Carstva.

Konstantinov Steg[uredi | uredi kod]

Konstantinov Steg čini zlatni (Or) grčki krst na crvenom (Gules) polju.

Prema legendi caru Konstantinu Velikom se uoči bitke sa rimskim pobunjenicima na nebu ukazao krst i reči:„U ovom znaku ćeš pobediti!“Nakon tog proviđenja car je preko crvene kvadratne zastave postavio zlatni krst i pod njom poveo vojsku u bitku u kojoj je pobedio. To nakon toga postaje simbol Carstva.

Latinsko carstvo[uredi | uredi kod]

Grb Latinskog carstva čini zlatni (Or) grčki krst koji na četiri (Quarter) dela seče crveno (Gules) polje, dok se u svakom delu nalazi zlatni (Or) okruženi grčki krst.

Obnovljena Vizantija[uredi | uredi kod]

Nakon što je 1261 godine nikejski car Mihajlo VIII Paleolog oslobodio Carigrad i pobedio Epirskog despota, smatrao je sebe i svoju državu za jedine prave naslednike Vizantije što je pokazao i novim grbom Carstva.

Grb obnovljene Vizantije

Grb obnovljene Vizantije činio je zlatni (Or) grčki krst koji na četiri (Quarter) dela seče crveno (Gules) polje,dok se u svakom delu nalazi zlatno (Or) grčko slovo S odnosno S (koja izgledaju poput ćiriličnog C), okrenuto ka spolja.

Značenje 4S(S)[uredi | uredi kod]

Pojava 4S vezuje se za Mihajla koji je mesto latinskih okruženih grčkih krstova (ili kako ih neki tumače zlatnika) postavio slova S. Smatra se da su ona u početku označavala samo početno slovo reči Serbia odnosno termina Srpsko carstvo(iako se smatra da je ovaj termin kasnijeg porekla), a da su 4S tek kasnije dobila značenje koje im se danas pripisuje. Smatra se da 4S označavaju moto Samo Sloga Srbina Spasava a neki tumače i kao Paleologa odnosno moto Vizantije:

  • Βασιλεὺς Βασιλέων Βασιλεύων Βασιλευόντων

odnosno

Dvoglavi Orao[uredi | uredi kod]

Orao se u Vizantiji pojavljuje od njenog nastanka i predstavlja kontinuitet sa Rimskom imperijom čiji je simbol bio.

U X veku u Vizantiji se umesto jednoglavog,pojavljuje dvoglavi orao koji je predstavljao Carstvo koje je okrenuto i Istoku i Zapadu odnosno i Aziji i Evropi. Iz Vizantije se dvoglavi orao proširio na zemlje pod njenim direktnim uticajem(Srbija, Rusija,...)

Paleolozi[uredi | uredi kod]

Grb Paleologa čini crni (Sable) okrunjeni dvoglavi orao u poletu iznad kog je velika kruna,na zlatnom (Or) polju.

Grb danas[uredi | uredi kod]

Grb danas čini crni (Sable) dvoglavi orao u poletu, oružan mačem(u desnoj) i šarom(u levoj) iznad kog je kruna,na zlatnom (Or) polju.

Vidi još[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]