Sejf al-Daula

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Sayf al-Dawla
emir Alepa
Vladavina 945–967
Puno ime Sayf al-Dawla Ali Ibn Hamdan
Rođen/a jun 916.
Umro/la 25. januar 967.
Aleppo, Sirija
Sahranjen/a Aleppo, Sirija
Nasljednik Saad al-Dawla
Dinastija Hamdanidi
Otac Abdullah ibn Hamdoun

Ali ibn Abi al-Hayja 'Abd Allah ibn Hamdan ibn al-Harith Sayf al-Dawla al-Taghlibi (arapski: سيف الدولة أبو الحسن ابن حمدان‎), poznatiji po dvsom laqabu (nadimku) Sayf al-Dawla ("Mač države"),[1] bio je vladar sjeverne Sirije i brat al-Hasan ibn Hamdana (poznatog kao Nasir al-Dawla ili 'Branilac države'), odnosno osnivač i najpoznatiji vladar Hamdanidske dinastije, porijeklom iz plemena Anizzah u Mosulu. Bio je poznat kao pokrovitelj nauke, te po borbama s Bizantincima, zahvaljujući kojima je postao "oličenje arapskih viteških ideala".[2]

Sejf al-Daula bio je drugi sin mosulskog emira 'Abd Allah Abu al-Hayje, koji je 927. pomagao uzurpatoru Al-Qahiru u borbi za abasidsko prijestolje, te poslije poginuo u borbi protiv kalifa Al-Muktadira. Političku karijeru je započeo u gradu Vasitu u Iraku, ali je poslije otišao u današnju Siriju koja je tada bila pod vlašću egipatskih Ihšidida. Njih je, uz pomoć lokalnih plemena, 946. uspio protjerati iz Alepa, ali je pokušaj osvajanja Egipta zapeo kod Ramle. Nakon toga se posvetio borbi protiv Bizanta koji je predstavljao sve veću prijetnju sa sjevera. Vodio je borbe promjenjivim uspjehom - Bizantincima je 953. nanio težak poraz kod Germanikeje, ali mu je u septembru 958. kod Rabana porazio Leo Foka Mlađi. Godine 962. nije uspio spriječiti Bizantince da zauzmu i opljačkaju Alep.

Na svom dvoru je okupljao znamenite pjesnike kao što su al-Mutanabi i Firas, odnosno filozofe kao Al-Farabi.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Ayyildiz, Esat (2020-10-28). „el-Mutenebbî’nin Seyfüddevle’ye Methiyeleri (Seyfiyyât)”. BEÜ İLAHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ. DOI:10.33460/beuifd.810283. ISSN 2148-3728. Pristupljeno 2022-02-17. 
  2. Bianquis (1997), p. 103

Literatura[uredi | uredi kod]

Kraljevske titule
Prethodi:
uspostavio dinastiju
Emir Alepa
945–967
Slijedi:
Saad al-Dawla