Savina knjiga

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Savina knjiga, XI vek

Savina knjiga je ćirilični staroslovenski rukopis iz XI veka. Rukopis je ukrašen ornamentima i predstavlja prepis Svetog pisma, i sadrži izbor delova jevanđelja i sinaksar. Sadrži 166 listova formata 17h13 cm pergamenta.

Naziv je dobio po njegovom autoru svešteniku Savi, koji je ostavio svoje zapise na marginama. Stariji deo pronađen je u severoistočnoj Bugarskoj, dok je ostatak listova pronađen u Kijevu. Bio je u vlasništvu Seredkinskoog manastira u blizini grada Pskova. U XIV veku je prenet u Narodnu biblioteku u Moskvi. Rukopis je nekoliko puta restauriran. Restauracija koja je rađena sredinom XX veka znatno je oštetila rukopis.

Rukopis je pronašao i prvi izdao Ismail Sreznjevski 1868. godine u Petrogradu. Kritičko izdanje dao je Ščepkin u Petrogradu 1903. godine. Ovo kritičko izdanje fototipski je izdato u Gracu 1959. godine. Rukopis se čuva u arhivu moskovske narodne biblioteke.

Godine 1999. je objavljeno fototipsko izdanje.

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Savvina kniga. Drevneslavяnskaя rukopisь XI, XI—XII i konca XIII veka. Častь I: Rukopisь. Tekst. Kommentarii, M.: Indrik. 1999. ISBN 978-5-85759-102-4. pp. .

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]