Sanica (rijeka)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Sanica
Sanica u gornjem toku
Lokacija
Države Bosna i Hercegovina
Hidrografija
Izvor
  – aps. visina
Grmeč ispod vrha Lisina, kod Gornje Sanica
225 m
UšćeSana
Dužina21,8 km
PritokeLijeve: Korčanica, Trebunj, Sanička rijeka, Biljanska rijeka
Hidrologija
Sliv
  – površina
Crnomorski
211 km²
Transport
Plovnostnije plovna

Sanica je rijeka u Bosanskoj Krajini, pritoka Sane, Bosna i Hercegovina. Izvire na sjeveroistočnom podnožju Grmeč, ipod vrha Lisine (913 m), kod mjesta Sanica Gornja. Njena dolina, kao mikroregija takođe nosi ime Sanica.

Jedan od izvora je pećinskog tipa, a drugi nastaje iz saničkog jezera. Udaljeni su na oko kilometar jedan od drugoga. Poznato je da se vodene zone Bravskog polja i jugoistočnog dijela Petrovačkog polja dokazanim podzemnim vezama (Kanaet, 1959.) odvodnjavaju prema vrelima Sanice, Korčanice, Dabra te nekim manjim vrelima. Te iste vode se vodovodom ponovo vraćaju i napajaju Bosanski Petrovac.[1]

Rijeka svojim tokom prikuplja nekoliko rječica i potoka (Korčanicu, Trebunj, Biljansku riječicu …) i prerasta u pravu planinsku rijeku sa svim svojim ljepotama i čarima koje krase čitavu saničku dolinu. Široka je od 10-25 m i dubine 0.50–4 m. Od izvora pa do ušća u Sanu kod Vrpolja obiluje mnogobrojnim slapovima.

Vrlo je pristupačna za mušičarenje i bogata lipljenom koji čini 70% ukupnog broja riba, uglavnom dužih od 45 cm, a ne rijetko 60 cm. Osim lipljena može se loviti i potočna pastrmka. Ribu je moguće uloviti suvom mušom i nimfama, a vrlo je aktivna cijeli dan, posebno na suhoj mušici.

Sanica je duga 22 km, a porječje joj iznosi 211 km2.[2]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „EMIR TEMIMOVIĆ: PORIJEČJE SANE – NASELJENOST, KORIŠTENJE I ZAŠTITA VODA”. UDK 504(282 Sana) Izvorni znanstveni članak, 2008. Pristupljeno 12. 02. 2024. 
  2. „Rijeka Sanica”. www.bistrobih.ba, 2008. Pristupljeno 12. 02. 2024.