San Joaquin (rijeka)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
San Joaquin
Lokacija
Države SAD
GradoviFresno, Modesto, Stockton
Hidrografija
Izvor
  – aps. visina
Jezero Hiljadu otoka (Sierra Nevada)
2 999 m
Ušće
  – aps. visina
  – vrsta
Zaljev Suisun, kod grada Antioch
0 m
riječna delta
Dužina560 [1] km
PritokeMerced, Tuolumne, Stanislaus, Mokelumne
Hidrologija
Protok
  – srednji

145 m³/s
Sliv
  – površina

82 362 km²
Ulijeva se uTihi ocean

San Joaquin je jedna od najdužih kalifornijskih rijeka duga 560 km[1], koja teče kroz najplodniju dolinu centralne Kalifornije Central Valley.

Geografske karakteristike[uredi | uredi kod]

Rijeka San Joaquin izvire iz glacijalnog jezera Hiljadu otoka (Thousand Island) na nadmorskoj visini od 2 444 metara u planinskom masivu Sierra Nevada. Nakon izvora isprva teče prema jugu kroz planinski kraj, kad se spusti u dolinu, naglo zaokreće prema sjeveru, a zatim teče prema sjeverozapadu kroz dolinu Central Valley. Nakon što prođe grad Stockton spaja se sa rijekom Sacramento kod grada Antioch, sa kojom formira zajedničku deltu na ušću u Zaljev Suisun[1] (sjeverni dio Zaljeva San Francisco).

Karta sliva San Joaquina

Na rijeci San Joaquin izgrađene su brojne hidrocentrale sa akumulacionim jezerima od kojih su najveća Florence, Shaver i Huntington.[1]

San Joaquin sa svojim pritokama ima sliv velik oko 82 362 km² koji obuhvaća južni dio doline Central Valley zvanu Dolina San Joaquin, najplodniji dio Kalifornije.[1]

Ime[uredi | uredi kod]

Rijeka je tokom historije nosila različita imena, njeno sadašnje ime potječe sa početka 19. vijeka od španjolskog oficira Gabriela Morage koji je istraživao područje istočno od misije San Jose, kako bi pronašao mjesto sa izgradnju buduće misije. On je naišao na neku rijeku i nazvao je po imenu oca sv. Marije, majke Isusove - San Joaquin (Sveti Joakim).

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 San Joaquin River (engleski). Encyclopædia Britannica. Pristupljeno 12. 11. 2013. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]