Robert Boyle

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Robert Boyle

Rođenje 25. siječnja 1627.
Lismore, County Waterford, Irska
Smrt 30. prosinca 1691.
London, Ujedinjeno Kraljevstvo
Državljanstvo Irac
Polje fizika, kemija
Poznat po Boyle-Mariotteov zakon

Robert Boyle (Lismore, 25. siječnja 1627. – London, 30. prosinca 1691.), irski kemičar, fizičar i izumitelj. Jedan od utemeljitelja moderne kemije. Uveo mnoge eksperimentalne metode za prepoznavanje kemijskih elemenata i spojeva. Svojim radovima dokazivao da voda, vatra, zemlja i zrak nisu temeljni elementi sveukupne tvari. Smatrao da fizikalna svojstva potječu od gibanja atoma, koje je nazvao korpuskulama; istraživao širenje zvuka, hidrostatički paradoks, svojstva plinova i drugo. Najpoznatiji je po plinskom zakonu (Boyle-Mariotteov zakon). Bio jedan od osnivača Kraljevskog društva za poboljšanje znanja o prirodi (eng. Royal Society). Glavno djelo: Skeptični kemičar (eng. The Sceptical Chymist, 1661.). [1] Izolirao je metilni alkohol i aceton.

Boyle-Mariotteov zakon[uredi | uredi kod]

Glavni članak: Boyle-Mariotteov zakon
Boyle-Mariotteov zakon.

Boyle-Mariotteov zakon opisuje istodobnu izotermnu (T = konstantno) promjenu tlaka i volumena plina. Volumen plina mijenja se s tlakom prema jednakosti:

odnosno:

za stalnu temperaturu (T = konstantno). Vrijednost konstante ovisi o temperaturi i količini plina. Dakle, na stalnoj temperaturi tlak i volumen plina obrnuto su razmjerni u zatvorenom plinskom sustavu. U p-V dijagramu Boyle-Mariotteov zakon prikazuje se izotermama. Ovdje su to hiperbole s temperaturom T kao parametrom. Boyle-Mariotteov zakon vrijedi u potpunosti za idealni plin, dok za realne plinove pri visokim tlakovima nastaju manji otkloni. [2]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Boyle, Robert, [1] "Hrvatska enciklopedija", Leksikografski zavod Miroslav Krleža, www.enciklopedija.hr, 2015.
  2. Boyle-Mariotteov zakon, [2] "Hrvatska enciklopedija", Leksikografski zavod Miroslav Krleža, www.enciklopedija.hr, 2015.