Waterford (grofovija)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice County Waterford)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Okrug Voterford
County Waterford / Contae Phort Láirge

Grb okruga

Zastava okruga
 
Položaj okruga Voterford na irskom ostrvu
 
Država  Irska
Pokrajina Manster
Sedište Voterford, Dangarvan
 
Površina 1.837 km²
Stanovništvo 113.707
(66.960 bez g. Voterforda) (2011.)
Gustina naseljenosti 61,8/km²
 
Registarske tablice W, WD
Veb stranica www.waterfordcoco.ie

Okrug Voterford (engl. County Waterford, ir. Contae Phort Láirge) je jedan od 32 istorijska okruga na ostrvu Irskoj, smešten u njegovom južnom delu, u pokrajini Manster.

Danas je okrug Voterford jedan od 26 zvaničnih okruga Republike Irske, kao osnovnih upravnih jedinica u državi. Sedište okruga je zvanično istoimeni grad Voterford, koji je upravno izdvojen iz okruga, ali i dalje ima ulogu istorijskog sedišta. Međutim, suštinski, skupština okruga predsedava u Dangarvanu.

Položaj i granice okruga[uredi | uredi kod]

Okrug Voterford se nalazi u južnom delu irskog ostrva i Republike Irske i graniči se sa:

Prirodni uslovi[uredi | uredi kod]

Voterford je po prostranstvu jedan od srednjih irskih okruga - zauzima 21. mesto među 32 okruga.

Reljef: Najveću deo okruga Voterford je zatalasano područje nadmorske visine 0-150 m. Planinska područja postoje na krajnjem severu - planine Nokmildaun i Komera. Na jugu, duž atlantske obale, postoji niz manjih ravnica, koje su često močvarne.

Klima Klima u okrugu Voterford je umereno kontinentalna sa izrazitim uticajem Atlantika i Golfske struje. Stoga grad odlikuje blaga i veoma promenljiva klima.

Vode: Okrug Voterford je bogat vodama. Okrug ima dugu obalu ka Atlantiku na jugu. U okrugu se pružaju donji delovi toka i ušća velikih irskih reka Sur i Blekvoter. U okrugu postoji nema jezera, što je retkost za državu.

Stanovništvo[uredi | uredi kod]

Grad Voterford, sedište okruga

Po podacima sa Popisa 2011. godine na području okruga Voterford živelo je preko 110 hiljada stanovnika, većinom etničkih Iraca. Ovo je za 80% manje nego na Popisu 1841. godine, pre Irske gladi i velikog iseljavanja Iraca u Ameriku. Međutim, poslednje tri decenije broj stanovnika okruga raste po stopi od blizu 1% godišnje.

Gustina naseljenosti - Okrug Voterford ima gustinu naseljenosti od oko 60 st./km², što je istovetno kao državni prosek (oko 60 st./km²). Južni deo okruga je bolje naseljen nego severni.

Jezik: Sasvim mali deo okružnog stanovništva (1,5-2,0%) naseljava tzv. Područja irskog jezika (jugozapadni deo okruga), gde je jedino irski jezik u zvaničnoj upotrebi. U ostatku okruga se ravnopravno koriste engleski i irski jezik.

Povezano[uredi | uredi kod]

Spoljne veze[uredi | uredi kod]