Riva degli Schiavoni

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Riva degli Schiavoni
Pogled na promenadu Riva degli Schiavoni
Pogled na promenadu Riva degli Schiavoni
Mjesto Venecija
Država  Italija
Vrijeme gradnje 9. vijek - 1782
Tip građevine ulica
koordinate: 45°26′N 12°21′E / 45.433°N 12.350°E / 45.433; 12.350

Riva degli Schiavoni je široka promenada u sestieru Castello u Veneciji. Riva se prostire duž Zaljeva San Marco od Ponte della Paglia sve do kanala Rio di Ca' di Dio.

Riva je dobila ime po trgovcima iz Dalmacije i istočne obale Jadrana, koje su za vrijeme Mletačke republike zvali - Schiavoni[1] oni su se tu sidrili sa svojim trgovačkim brodovima, a tu su imali i svoje prodajne štandove. Riva degli Schiavoni je u stvari bila najbolji dio venecijanske luke, zbog blizine Trga San Marco, središta političke moći Venecije.

Pogled na Rivu degli Schiavoni

Historija nastanka[uredi - уреди | uredi izvor]

Ulica se počela najverovatnije formirati u 9. vijeku[1] produžena je 1060. isušivanjem dotada močvarnih dijelova. Riva degli Schiavoni izvorno je bila puno uža nego što je danas, nešto malo šira nego što je most ponte della Paglia, kao što se može vidjeti na prikazu grada od Jacopa de' Barbarija iz 1500. i brojnim drugim slikama i bakropisima.

Riva je proširena na sadašnju veličinu između 1780. - 1782. u vrijeme posljednjih nekoliko godina Mletačke republike. Na rivi je 1172. Marco Cassolo na smrt izbo dužda Vitale Michiela II, koji se rivom zaputio do crkve San Zaccaria na proslavu Uskrsa.

Riva je popločena prvi put 1324.[1]pečenom ciglom. Za vrijeme austrijske vladavine nad Venecijom - 1851. tadašnji povjerenik Bembo predstavio je projekt radikalnog proširenja i izgradnje na Rivi degli Schiavoni koju je grad naručio kod arhitekata Fisole i Cadorina. Po njihovu projektu riva se trebala dvostruko proširiti, uz izgradnju niza novih zgrada uz Zaljev San Marco i proširenje svih mostova na njoj; [[Ponte della Paglia, Ponte del Rio de Vin, Ponte dei Greci i Ponte della Ca' di Dio. Projekt je na kraju odbačen 1854. zbog prevelikog mjenjanja dotadašnjeg stanja.[2]

Znamenitosti na Riva degli Schiavoni[uredi - уреди | uredi izvor]

Riva degli Schiavoni, slika Canaletta između 1724.-1730.

Na rivi se od Trga San Marco prema Arsenalu nalazi nekoliko zgrada od posebnog arhitektonskog ili historijskog značaja.

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. 1,0 1,1 1,2 G. Tassini: Curiosità Veneziane, 1964., Filippi Editore, Venezia, str. 608 ((it))
  2. G.Romanelli: Venezia Ottocento, 1977., Officina edizioni, Roma, str. 317-323 ((it))

Vanjske poveznice[uredi - уреди | uredi izvor]