Ponte dei Sospiri

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Ponte dei Sospiri
Antonio Contin - Ponte dei sospiri (Venice).jpg
Pogled na most sa mosta Ponte della Paglia
Lokacija
Premošćuje Rio di Palazzo
Mjesto Venecija,  Italija
Koordinate 45°26′02″N 12°20′27″E / 45.43395°N 12.3409°E / 45.43395; 12.3409
Gradnja
Period gradnje 1600.-1603.
Graditelji
Projektant Antonio Contin
Tehnički podaci
Konstrukcija lučni od istarskog kamena
Ukupna duljina 11 m
Upravljanje
Funkcija pješački most

Ponte dei Sospiri (hrvatskosrpski jezik: Most uzdaha) je most koji premošćuje Kanal Rio di Palazzo na granici sestiera San Marco i Castello u Veneciji, Italija. Most povezuje Duždevu palaču sa Novim zatvorom (Prigioni Nuove) prvim zgradom na svijetu građenom za tu svrhu.

Preko tog mosta su sprovođeni uhapšenici iz ureda državnih inkvizitora gdje su ispitivani i suđeni do tamnica u zatvoru.

Pogled na most Ponte dei Sospiri
Pogled sa mosta Ponte dei Sospiri na vanjski svijet

Historija[uredi - уреди | uredi izvor]

Ponte dei Sospiri je barokni most od istarskog kamena kojeg je po nalogu mletačkog dužda Marina Grimanija projektirao i izveo arhitekt i kipar Antonio Contin od 1600. do 1603.

Ponte dei Sospiri je jedan od najslavnijih mostova na svijetu, uz koji se veže legenda da su njega osuđenici bacili posljednji pogled na slobodu i život - i uzdahnuli, u stvarnosti ona ima vrlo malo veze sa istinom jer se sa mosta ne vidi praktički ništa, a tu su sprovođeni sitni kriminalci koji obično nisu osuđivani na smrtnu kaznu. Istina doista su mogli uzdahnuti nakon osude, jer ona je u Mletačkoj republici bila nemilosrdna, i praktički nije bilo nikakve mogućnosti da se opozove i ponovno prođe most.[1][2]Moderna legenda o mostu glasi da će zaljubljeni parovi koji prođu ispod mosta točno u zalaz sunca i koji se poljube, ostati vječno zaljubljeni.[2]

Most se nalazi blizu Trga Svetog Marka, tako da ga turisti rado slikaju sa mostova Ponte della Paglia i Ponte della Canonica, ili gondola sa kanala.

Ponte dei Sospiri i njegove imitacije po svijetu[uredi - уреди | uredi izvor]

Bridge of Sighs - Cambridge
Bridge of Sighs - Oxford

Ponte dei Sospiri je postao toliko slavan, da ima brojne replike širom svijeta koje su inspirirane njime, ili nose njegovo ime. Tako se po jedan Bridge of Sighs (Most uzdaha) nalazi u engleskim univerzitetskim gradovima Cambridge i Oxford ovaj posljednji se službeno zove Hertford Bridge, ali ga svi zovu Bridge of Sighs.

I New York ima jedan most Met Life Bridge koji je samo inspiriran Ponteom dei Sospiri, on povezuje dva nebodera kompanije Metropolitan Life Insurance Company.

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

Vanjske poveznice[uredi - уреди | uredi izvor]