Razgovor s korisnikom:Gusskie

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Pozdrav, Gusskie! Dobrodošli na Wikipediju na srpskohrvatskom jeziku!
Wikipedia je projekt slobodne internetske enciklopedije koju svako može uređivati.

Ako se prvi put nalazite na Wikipediji i želite joj doprinositi, preporučamo da odvojite nešto vremena i proučite pet osnovnih načela, te se upoznate sa Wikipedijinim smjernicama i preporukama. Ako vam zatreba pomoć pri uređivanju, možete da pregledate stranice pomoći i prođete kroz uvodni kurs/tečaj.

Na stranicama za razgovor uvijek se potpisujte: bilo da utipkate 4 tilde ~~~~ bilo da kliknete na ikonu na traci za uređivanje. Izmjene članaka se nikad ne potpisuju.

Na stranici Nedavnih izmjena možete saznati za nove zanimljive članke, ko je trenutno aktivan, odnosno šta se trenutno na Wikipediji radi. Na stranici Pijace možete pročitati o novostima na Wikipediji i obratiti se zajednici, bilo da sudjelujete u diskusijama ili postavljate pitanje.

Nadamo se da će vam ovdje biti ugodno, te da ćete svojim doprinosima postati stalni saradnik - Wikipedijanac! Ako imate bilo kakva pitanja, slobodno se obratite meni ili drugim urednicima na Pijaci. Još jednom, dobrodošli na Wikipediju i sretan rad!

Hello and welcome to the Serbo-Croatian Wikipedia! We appreciate your contributions. If you do not speak Serbo-Croatian, that's no problem. Talk to us via our village pump in your native language or find and contact users who speak your language. We hope you enjoy your time here!

--Autobot 09:17, 6 srpanj-јул 2011 (CEST)

Prebacivanje članaka sa sr.wiki[uredi kod]

Kada se članci prebacuju sa sr.wiki prebacuju, bez obzira bili na ćirilici ili latinici, potrebno ih je preformatirati u skladu sa softverskim opcijama koje postoje na sh.wiki. Tu se prvenstveno misli na kategorije, imenske prostore i magične riječi koje moraju biti na latinici. Za objašnjenje v. ovaj tekst. --OC Ripper 22:09, 27 srpanj-јул 2011 (CEST)

Извини ми што сам директан, али ти си једини који је написао овај текст. Мораћемо да се договоримо. Ја сам писао категорије по угледу на српску википедију, која ми је шаблон по којем радим. Мислем да не ваља да је категорисање уређено по вољи једног лица. У преводу, немојмо да употребљавамо Википедију да би конструисали нешто што није успело да се деси у нашим приватним животима. Слажеш ли се са мном? Gusskie 20:11, 30 srpanj-јул 2011 (CEST)

Vreme je za jedno upozorenje....
Mi smo prilično otvorena wiki, ali čak i mi moramo imati neko osnovno pravilo. Na ovoj nacionalno osjetljivoj wikipediji srpski i hrvatski oblik srpsko-hrvatskog jezika su jednaki, a najstrože je zabranjeno mijenjati tekstove s jedne verzije sh jezika na drugu.
U slučaju ako korisnik misli da ova wiki ima premalo tekstova na "njegovoj" verziji sh jezika on je slobodan, čak i dobrodošao da doda nove tekstove, ali je zabranjeno menjati dosadašnje tekstove na neku novu jezičnu verziju.
Pošto si već igrao revert igru s drugim administratorom moram te na žalost opomenuti da u slučaju sledeće promene koja krši ovo pravilo dolaze sankcije.--Rjecina2 08:07, 31 srpanj-јул 2011 (CEST)
ps. slažem se da ova wiki ima premalo tekstova na srpskoj verziji sh jezika
U slučaju problema, neslaganja s načinom rada ove wikipedija moj savet je da pogledaš tekstove Srpskohrvatski jezik aka Српскохрватски језик ili Bizant aka Византијско царство pošto je to jedini 'ispravan način pravljenja teksta na ćirilici kada već postoji onaj na latinici--Rjecina2 08:48, 31 srpanj-јул 2011 (CEST)

Не схватам. Као да је неко такмичење: ко пре отвори тему, његова је тема заувек. Не слажем се. Нико није сопственик чланака. Да ли његово "написао сам клицу" на хрватском и латиници једнако или више вреди него мојих десет хиљада бајтова на српском и ћирилици? Ако имаш времена да пишеш на википедији, онда и ја као и сваки други корисник имам право да пишем о чему желим.Сем тог, нисам играо ја реверт играо реверт игру с другим администратором, него је администратор играо реверт игру са мном, а мени управо други админ прети санкционисањем. П.С. Оно што ми уради од текста онај администратор није српскохрватски језик, него хрватски. Немој да ми говориш о отворености, кад то није тачно. Gusskie 18:38, 31 srpanj-јул 2011 (CEST)

Tekstovi na ovu wiki dolaze tako da ih netko napiše ili da ih se preuzme s hrvatske, srpske ili bosanske wiki. Korisnici u koje spadam i ja su najčešće ljeni pa ih uzimaju pre svega s hrvatske wiki jer tako izbjegavaju konverziju.
Pre no što počneš kritizirati način rada drugih korisnika moraš biti realan pa pogledati malo i svoj rad. Praktički prvog dana ti si automatski bio zaradio blok kada si "moj" tekst (preuzet s srpske wiki) Kućno računalo napisan na srpskoj latinici "preveo" na srpsku ćirilicu, a slično je bilo i s onim futbalom. Imao si sreće što sam ja to snimio,a ne drugi do tada neaktivan administrator po tom pitanju :)
Sviđa mi se kako si izgradio šablon prestolnice Srbije iako mi normalno smeta onaj mitološki dio. Kao nekakvom historičaru ja se najčešće bavim provjeravanjem naših historijskih tekstova + sve u svemu ja sam napisao to jest konvertirao tekstove o povijesti Hrvatske i historiji Srbije na ovu wiki izbacujući pri tome mitologiju.
Sve u svemu ja danas odlazim na wiki odmor pa će mi biti zanimljivo vidjeti kada se s njega vratim da li si još uvek ovde aktivan :)--Rjecina2 08:42, 1 avgust-коловоз 2011 (CEST)


Gusskie, nije to dobro.
Otvaraš Kategorija:Географија a već postoji Kategorija:Geografija
Mijenjaš naslove artikala, a i pismo na kome je članak napisan, mijenjaš predloške. Itd. itd. [1]
Nemoj to činiti. -- Krotkopis 18:52, 2 avgust-коловоз 2011 (CEST)

Немој да ме завитлаваш. Причаш о нечему о чему немаш појма. Неко пљуне па његова клица вреди више од мојег обогаћења. Да ли се неко претплатио на те теме па други не сме ништа да такне? Ово је пре мене а овако после мене. Могао би мало да промениш реторику, поготово због тога што ни по једном основу ниси у праву. Прво да констатујемо да је админ вандализовао моје едите, а будући да је договорено да се на српскохрватској Википедији користе званична писма која су равноправна, па што да отворих ту категорију? Коме смета ћирилица? Gusskie 14:49, 9 avgust-коловоз 2011 (CEST)

Google Translate[uredi kod]

Zašto koristiš Google Translate u pisanju članak ćirilicom? -- Kolega2357 Razgovor 00:07, 13 svibanj-мај 2013 (CEST)

Pozdrav[uredi kod]

Kao prvo, kakvo je ono obraćanje kolegi koji te je fino upitao? Kao drugo, kakav je to metod rada gdje 'ne čitaš što piše'? To se vrlo lako može interpretirati kao loša namjera i zlonamjerno uređivanje... --Biljezim se sa štovanjem,Poe 22:49, 13 svibanj-мај 2013 (CEST)

Zašto uporno radiš iste stvar na koje su ti je skrenuta pažnja? -- Kolega2357 Razgovor 22:55, 28 jun-липањ 2013 (CEST)

Zato što ti koristiš više naloga suprotno pravilima Wikipedije. Tebe baš briga što prebacuješ niti čitaš šta piše to niko ovde ne radi. Svi koji prebacuju čitaju šta piše i sređuju članke za razliku od tebe. -- Kolega2357 Razgovor 23:02, 28 jun-липањ 2013 (CEST)

Nije mi jasna jedna stvar što si toliko bezobrazan kada je ova Wikipedija najtolerantija od svih? Kako ti misliš da neko bude dobar prema tebi kada provociraš i ponašaš se kao malo dete? -- Kolega2357 Razgovor 23:24, 28 jun-липањ 2013 (CEST)

Hajde se smiri malo to je dobro za svakog ponašaš se kao da je ovo sve tvoje. -- Kolega2357 Razgovor 23:41, 28 jun-липањ 2013 (CEST)

Savjeti, kritike itd. itd.[uredi kod]

Pozdrav :) Kao prvo želim da kažem da nam zaista jeste drago što radiš ovdje i da ne podcjenjujemo tvoj rad uopće, štaviše meni je lično drago da radiš ovdje i nadam se da ćeš tako i nastaviti. Smatram da će tvoj rad ovdje, ukoliko riješimo ova neslaganja, biti još konstruktivniji nego do sada. Dakle, koliko vidim, ovdje je problem sljedeći:

  • prebacuješ tekstove sa latinice na ćirilicu;
  • kada prebacuješ članke sa drugih wiki (što je ok) ne uskladiš kategorije i slično.

Kao što je jedan kolega gore spomenuo, takvo prebacivanje (u bilo kojem smjeru, latinica->ćirilica ili obrnuto, svejedno) ovdje nije dozvoljeno. Razumijem da si primijetio da je puno članaka ovdje napisano na latinici, što naravno nije u redu (i ja bih najradije da to nije tako, već da imamo opciju za automatsko prebacivanje sa latinice na ćirilicu, kakva postoji na sr wiki, ali Bože moj...). Međutim, ono što možeš uraditi po tom pitanju (dok tu opciju ovdje ne uvedemo, a koliko vidim neće se uvesti još dugo vremena) je da pišeš nove članke na ćirilici ili da ih prebaciš sa sr/hr/bs wiki ovdje i postaviš na ćirilici (to je dozvoljeno). Vjerovatno ti se to ne sviđa, ali ovdje prebacivanje sa ćir na lat i obrnuto nije dozvoljeno, kao što sam već spomenula, i to se smatra vrlo nekonstruktivnim doprinosima.

Što se tiče ovog drugog problema, to također obavezno moraš riješiti iz prostog razloga što se kategorije napisane na ćirilici i iste na latinici ne posmatraju kao jedna kategorija nego kao dvije. Naravno, dozvoljeno je napraviti kategoriju na ćirilici ako ne postoji ista na latinici (i obrnuto). Isto kada prebacuješ članke nije ih dovoljno samo prebaciti, kategorije moraš uskladiti. Šta to znači? Pa ako na hr wiki taj članak ima Kategoriju:Primjer, a na ovoj nema ta kategorija, nastaje problem. Zato moraš naći neku drugu kategoriju koja bi odgovarala tom članku. Evo primjer: prebaciš članak Ivo Andrić sa neke druge wiki i on ima Kategoriju:Pisci 20. vijeka. Ta kategorija recimo da ovdje ne postoji, pa ćeš je morati izbrisati i staviti recimo Kategorija:Pisci.

Eto, didaktički traktat je gotov. Molim te da poslušaš te moje savjete, a i savjete drugih korisnika, ovdje ti niko te stvari nije rekao iz zle namjere. Lijep pozdrav :) --Duma (razgovor) 00:11, 29 jun-липањ 2013 (CEST)

Ja ti se drug izvinjavam, hvala što si mi pokazao to, nisam detaljno gledala. Evo pokušat ću sada da riješim problem, samo da vidim sa drugim korisnicima šta ćemo i kako. --Duma (razgovor) 00:23, 29 jun-липањ 2013 (CEST)

Ali u svakom slučaju drži se ovih pravila koje sam ti navela ok? --Duma (razgovor) 00:24, 29 jun-липањ 2013 (CEST)

E ovako smo se dogovorili:

  • Kolega će ti napraviti spisak članaka u kojima si ti prebacivao sa jednog na drugo pismo kako nije dozvoljeno i ti ćeš to ispraviti
  • ti si s druge strane sasvim slobodan da one članke koje si mi pokazao prebaciš nazad na ćirilicu jer si u pravu u tim slučajevima
  • i samo još jedan moj savjet, kada komuniciraš sa kolegama molim te sve u mirnom i staloženom tonu, da ovdje ne dođe do konflikata oko ničega (mada sam uvjerena da ti nije namjera da stvaraš konflikte)

Eto, to je od mene, nadam se da neće biti problema ubuduće. :) Ako ti šta treba meni se slobodno obrati, tu sam većinu vremena :) Lijep pozdrav. --Duma (razgovor) 00:37, 29 jun-липањ 2013 (CEST)

Колега нека направи списак чланака које сам ја написао на једном а он пребацио на друго писму како није дозвољено. Он мора себе да да исправља. Њега треба да се исправља. Ја не морам ништа да исправљам, све моје је тачно. Gusskie (razgovor) 22:42, 30 jun-липањ 2013 (CEST)

Kad već hočeš da pišeš ćirilicom obrati pažnju na to šta prebacuješ sa sr wiki jer ovakav članak Р-25 Вулкан krši autorska prava tako da obrati pažnju šta prebacuješ sa sr ili hr wiki. Spisak svojih članak možeš videti ovde. Članci koji su prebačeni latinicu ne moraš vraćati na ćirilicu jer se računaju kao tvoj doprinos. Jedan stvar što se tiče članaka NGC o galaksijama oni su preporučljivi biti na latinici. -- Kolega2357 Razgovor 15:15, 29 jun-липањ 2013 (CEST)

Чланци које сам написао на ћирилици не мораш да пребацујеш на латиницу. Што тебе заболе за ту латиницу. Gusskie (razgovor) 22:42, 30 jun-липањ 2013 (CEST)

Dokle ćeš da budeš bezobrazan i da se inatiš ovde? Kakav si to korisnik koji ne ume kritike da prihvati? Ovde tebi niko ne želi zlo svi ti žele dobro shvati to već jednom. -- Kolega2357 Razgovor 22:46, 30 jun-липањ 2013 (CEST)

Ма мани ме се човече. Ја тебе питам за ту латиницу а ти мени о Марковим конацима. Бре кажи ми што си запео за ту латиницу? Што водиш крсташки рат против ћирилице? Gusskie (razgovor) 22:50, 30 jun-липањ 2013 (CEST)

Kategorija moraju biti latinicom zato da se sve nebi dupliralo ovde. Pozdrav! Kolega2357 Razgovor 22:55, 30 jun-липањ 2013 (CEST)

Категорије би требале да буду ћирилицом, не морају уопште бити на латиници, да се све неби дуплирало овде. Зашто опет та латиница прва? Ако вас уопште брине дуплирање, ова википедија функционише углавном ко дупликат. Gusskie (razgovor) 23:03, 30 jun-липањ 2013 (CEST)

Nemoj ti nama pričati kako šta ovde funkcioniše kategorija moraju biti latinicom da se nebi sve dupliralo. Na ovoj Wikipedije je latinica u većini kao prvo, drugo svojom bahatošću i bezobrazluku ništa nećeš postići. -- Kolega2357 Razgovor 23:07, 30 jun-липањ 2013 (CEST)

Што је бре теби човече? Писма су равноправна. Лепо пише у правилима ове википедије. Молим те, немој ти да причаш како шта треба да функционише. Ти ниси сопственик ове википедије. И зато категорије не морају да буду писане латиницом. Тачка. На овој Wикипедији латиница је вероватно у већини јер ти увек пребациш на латиницу све што је неко написао на ћирилици. Gusskie (razgovor) 23:32, 30 jun-липањ 2013 (CEST)

Ovako...[uredi kod]

Dakle, kao prvo, duplikate šablona ovdje ne odobravamo. Već se neko vrijeme Ripper i ja borimo oko toga da se šabloni usklade i da nemamo po 163 šablona za istu stvar. To pravilo vrijedi (barem zasad) bez iznimke.

Ни ти ни Рипер нисте сопственици википедије. Gusskie (razgovor) 23:50, 30 jun-липањ 2013 (CEST)

Drugo, razina napadačkog tona kojim barataš otkako si ovdje je pomalo zabrinjavajuća. Molio bih te da smiriš ton i da s kolegama diskutiraš normalno i smireno, bez posebnih izraza i bez napadačkog stava prema istima. Takvo ponašanje bit će sankcionirano --Biljezim se sa štovanjem,Poe 23:17, 30 jun-липањ 2013 (CEST)

Бре кажи ми што стe запели за ту латиницу? Што водитe крсташки рат против ћирилице? Што вам је бре људи? Мене забрињава што бришете шаблоне због којих ми странице више не функционишу. http://sh.wikipedia.org/w/index.php?title=%C5%A0ablon:%D0%93%D1%80%D0%B0%D0%B4_%D1%83_%D0%A1%D0%90%D0%94&action=edit&redlink=1 Gusskie (razgovor) 23:32, 30 jun-липањ 2013 (CEST)

Позивам се на ово правило. "По питању ћирилица-латиница ми користимо правила српске wики која има сличне проблеме. У преводу текст с ћирилице на нашој wики је забрањено пребацити на латиницу и обратно" Хоћу да ме се заштити. Позивам се на ово

"Можете уређивати потпуно равноправно српском ћирилицом или српском латиницом, већ како радије пишете.

Али, чланак започет једним писмом се надаље уређује истим писмом. Немојте преправљати чланак из једног писма у друго. Такве измене ће бити враћене без расправе. Уредник који започне уређивање чланка има право избора писма на којем ће он бити уређиван (дакле, ако Ви почињете нови чланак, писмо којим га Ви почнете ће бити писмо на којем ће чланак надаље бити уређиван).

Постоје три изузетка од овог правила: Ако је чланак само клица (једна до две реченице) и ако га значајно проширите (тако да почне да личи на прави енциклопедијски чланак), у том случају ви заправо пишете чланак из почетка и можете одабрати писмо по свом избору. "

Држите се своје језичке политике. Gusskie (razgovor) 23:34, 30 jun-липањ 2013 (CEST)

Objasnio sam fino zašto sam to učinio i zašto ne dozvoljavamo duple šablone. I ovako ih je previše, odveć je puno brkanja i zabuna... dok netko treći to ne amenuje, ja tu ne mogu ništa. I prekini s izrazima tipa "zabole"... to se u ophođenju smatra uvredljivim tonom --Biljezim se sa štovanjem,Poe 23:57, 30 jun-липањ 2013 (CEST)

Blokada[uredi kod]

Temeljem rezultata provjere korisnika na Meti, koja je ustanovila zloupotrebu više korisničkih naloga, dužni smo izreći mjeru blokade na neograničeno vrijeme. --OC Ripper (razgovor) 13:46, 1 srpanj-јул 2013 (CEST)