Rakhine (narod)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Narod Rakhine (burmanski: ရခိုင်လူမျိုး; nekad poznati kao Arakani) su podgrupa etničke grupe Bamara. Burmanska vlada ihs smatra nacionalnom rasom, te čine većinu stanovnuštva duž obalnih područja države Rakhine. Čine 4% stanovništva Mjanmara.

Rakhine se kulturno razlikuju od Bamara. Govore arhaičnim dijalektom burmanskog. Jedna od razlika je očuvanje slova 'r', koji je postao 'y' u standardnom burmanskom. Rakhine dialect, iako ga mogu razumjeti oni govore burmanskim, ima još neke razlike u rječniku.

Rakhine su uglavnom budisti. Jedna od glavnih razloga za kulturne razlike između većinskih Bamara i Rakhinea je geografska izolacija zbog Arakan Yome. Rakhine su u prošlosti bili pod snažnim utjecajem Bengalci (Bangla) kulture, i tragovi tog utjecaja se mogu naći u mnogim oblastima Rakhine kulture, uključujući književnost, muziku i kuhinju.

Historija Rakhinea je prilično nejasna; historijski podaci ne podržavaju njihove tvrdnje da im historija datira od godine 2666. pne. Prvo zasebno arakansko kraljevstvo je najvjerojatnije osnovano u ranom 4. vijeku n.e. Arakansko kraljevstvo je mnogo puta napadano - od Mongola, Mona, Bamara i Portugalaca. Godine 1785. je bamarsko kraljevstvo anektiralo Arakan. Godine 1826, Sporazum u Yandabou je Arakan prepustio Britanskom imperiju. Akyab (Sittwe) je postao glavni grad Arakana. Godine 1948, Arakan je postao nezavisan, a kasnije i dio Burmanske Unije. Početkom 1950-ih se među domorocima razvio pokret za otcjepljenje, ali je brzo ugušen. Godine 1974. vlada Ne Wina je Oblasti Rakhine dala status "države", nastojeći odobrovoljiti narod Rakhine. Godine 1989, naziv Države Arakan je od strane vojne hunte promijenjen u "Rakhine", u skladu s nazivom koji se koristi u lokalnom Rakhine dijalektu.