Ragenfrid

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Ragenfrid (također Ragenfred, Raganfrid ili Ragamfred) (? -731) bio je franački majordom Neustrije i Burgundije od 715. do 718. godine, odnosno u periodu građanskog rata poslije smrti dugogodišnjeg majordoma Pipina Herstalskog.

Ragenfrid je poticao iz Véxina, svog glavnog uporišta. Nakon Pipinove smrti 714. godine je, uz podršku neustrijskih velikaša, uspio nagovoriti kralja Dagoberta III da za novog majordoma imenuje njega umjesto Pipinovog unuka Teudoalda. Tome su se suprostavili ne samo Teudoald i njegova baka Plektruda, nego i Pipinov nezakoniti sin Karlo Martel, koji je i sam, uz podršku austrazijskog plemstva, tražio mjesto majordoma.

U građanskom ratu je Ragenfrid ispočetka imao uspjeha. U bitci kod Compiegnea je 715. porazio Teudoalda, a sljedeće godine je Ragenfridov saveznik, frizijski kralj Radbod porazio kod Kölna Karla Martela. Potom je oslabljenu Plektrudu natjerao da mu preda austrazijsku riznicu, te prizna njega za majordoma i njegovu merovinšku marionetu Hilperika II za kralja.

Karlo Martel je, međutim, nastavio pružati otpor, istaknuvši svog merovinškog kandidata Klotara IV za kralja. U nizu bitaka je uspio poraziti Ragenfrida te ga do 719. stjerati u današnji Angers. Iste se godine Karlu Martelu pokorio i Ragenfridov saveznik Odo Veliki, vojvoda Akvitanije. Na kraju je rat završen sporazumom kojim je Karlo priznao Hilperika za kralja, ali mu je predano mjesto majordoma. Ragenfridu je ostao Anjou.

Godine 724. je Ragenfrid digao ustanak protiv Karla, ali su mu ostali posjedi, kada je Karlu dao sinove kao taoce.


Prethodi:
Theudoald
Majordom Neustrije
714–717
Slijedi:
Karlo Martel