Radbod od Frizije

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za ostale upotrebe, v. Radbod (razvrstavanje).
Radbod od Frizije
kralj (ili vojvoda) Frizije
Tapiserija koja prikazuje legendu prema kojoj je frizijski kralj Radbod bio spreman na krštenje od strana Wulframa (ovdje zamijenjen Willibrordom), ali u posljednji trenutak odustao. U Museum Catharijneconvent, Utrecht
Vladavinacca. 680 – 719
Umro/la719
PrethodnikAldgisl
NasljednikPoppo

Radbod (ili Redbad) (? - 719) bio je kralj (ili vojvoda) Frizije od cca. 680 do smrti. Često se smatra posljednjim nezavisnim vladarom Frizije prije nego što je ona pala pod franačku vlast.

Za razliku od svog prethodnika (i mogućeg oca) Aldegisela, se kao paganin, protivio dolasku kršćanskih misionara u Friziju, dijelom zato što ih je smatrao franačkim oruđem porobljavanja. Godine 689. ga je, međutim, porazio Pipin Herstalski i natjerao da Francima preda Zapadnu Friziju. Između 690. i 692. mu je Pipin preoteo područje oko današnjeg Utrechta, a prema nekim izvorima se 697. pred Francima privremeno sklonio u izbjeglištvo u Helgoland.

Nedugo nakon toga je Radbod, prihvativši franačke vladare kao i sizerene, prihvatio i misionare na čelu sa Willibrordom. Prema predaji, i samog Radbod je umalo pokrstio Wulfram od Sensa godine 703. Radbod se, međutim, u posljednjem trenutku predomislio kada mu je rečeno da će kao kršćanin vječnost provesti u Raju zajedno sa svojim neprijateljima, dok će njegovi paganski preci, rodbina i prijatelji zauvijek ostati odvojeni od njega u Paklu. Njegovi odnosi sa Francima su, međutim, ostali relativno dobri, te mu se kćer Thiadswind udala za karolinškog plemića Grimoalda Mlađeg 711.

Međutim, kada je 714. Pipin Herstalski umro, Radbod je digao ustanak i protjerao kršćanske misionare. Iste (ili 716.) godine je porazio franačkog vođu Karla Martela, ali ga je kasnije Martel uspio prisiliti pa prizna franačko sizerenstvo. Radbod je umro 719. godine, a nekoliko godina nakon toga su se njegovi nasljednici nastojali osloboditi franačke vlasti.

Reference

[uredi | uredi kod]

Općenito

[uredi | uredi kod]
  • Petz, G. H. (ed). MGH Scriptures. (Hanover, 1892).

Eksterni linkovi

[uredi | uredi kod]
Prethodi:
Aldegisel I
Kralj Frizije
680–719
Slijedi:
Poppo