Ptolemej XI Aleksandar II

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Ptolemej XI Aleksandar II (grč. Πτολεμαῖος Ἀλέξανδρος) bio je kralj helenističkog Egipta iz dinastije Ptolemejida. Vladao je samo tokom 80. god. pre n. e.

Ptolemej XI je bio sin Ptolemeja X Aleksandra I, ali nije poznato da li ga je rodila Kleopatra Selena I ili Berenika III. Ptolemej IX Latir je umro 81. ili 80. godine pre n. e. bez zakonitog potomstva, a Egiptom je zavladala njegova sestra Berenika III. Međutim, kako je Ptolemejska kraljevina bila u klijentelskom položaju prema Rimskoj republici, rimski diktator Lucije Kornelije Sula je želeo da Egiptu nametne romanofilskog vladara. Rimljani su u Egipat uputili Ptolemeja XI Aleksandra II, sina Ptolemeja X. Sula je svoju intervenciju opravdao tako što je rimskom senatu pokazao testament Ptolemeja X.

Po odredbama testamenta Ptolemej XI je trebalo da se oženi Berenikom III koja mu je bila maćeha, a pri tom verovatno i polusestra (po nekim antičkim izvorima i majka). Ipak, svega devetnaest dana posle svadbe, Ptolemej je pogubio svoju nevestu. Ubistvo Berenike III, koja je bila veoma popularna kod žitelja Aleksandrije, izazvalo je propast Ptolemeja XI Aleksandra II koji je stradao od ruku pobunjenih Aleksandrinaca.

Nasledio ga je Ptolemej XII Aulet.

Reference[uredi | uredi kod]

  • Peter Green, Alexander to Actium (University of California Pres, 1990), pp. 553–554 ISBN 0-520-05611-6

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]