Kleopatra Selena I

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Kleopatra Selena I (grč. Κλεοπάτρα Σελήνη, ubijena 69. god. pre n.e.) bila je ćerka Ptolemeja VIII Fiskona i njegove bratičine Kleopatre III . Kasnije je udata za brata Ptolemeja IX Latira, a nakon toga, bila je supruga čak trojice vladara iz dinastije Seleukida.

Prvobitno se zvala samo Selena, a vladarsko ime Kleopatra uzele je kada se, po nalogu majke Kleopatre III, udala za Ptolemeja IX Latira 115. god. pre naše ere. Za razliku od većine ptolemejskih kraljica, Kleopatra Selena nije bila proglašena za savladarku svog muža. Ptolemeju Latiru rodila je Bereniku III i još dva sina, pri čemu su obojica nosili dinastičko ime Ptolemej. Moguće je da je među njihovim sinovima bio Ptolemej XII Aulet.

Usled dinastičkih sukoba 107. godine Ptolemej Latir i njegova porodica morali su da napuste Egipat i sklone se na Kipar. Ptolemej Latir je tamo okupio vojsku i otišao u južnu Siriju odakle je želeo da napadne Egipat. Kleopatra III je pak sklopila savez sa jednim od zavađenih seleukidskih kraljeva, Antiohom VIII Gripom. Tada je, zarad interesa svoje majke, Kleopatra Selena udata za Antioha Gripa, koji je bio udovac.

U Siriji je građanski rat između Antioha Gripa i njegovog polubrata Antioha IX Kizičkog trajao dugo i iscrpeo je Seleukidsko carstvo. Antioh VIII je 96. pre n.e. ubijen u Antiohiji, Antioh IX je tada uzeo Kleopatru Selenu za ženu. Međutim, ovaj brak nije trajao dugo pošto je već 95. pre n.e. Antioh poginuo u borbi sa Seleukom IV Epifanom, starijim sinom Antioha VIII Gripa. Na kraju, Kleopatra Selena se udala za svog pastorka Antioha X Euseba, sina Antioha VIII i Kleopatre IV. U ovom braku Kleopatra Selena je rodila dva sina od kojih je jedan bio budući Antioh XIII Azijski.

Kleopatra Selena je 90. ili 83. god. pre n.e. ostala udovica po treći put, a kada je 80. god. pre n.e. u Aleksandriji ubijen Ptolemej XI Aleksandar II ona je ostala jedini legitimni predstavnik dinastije Ptolemejida. Aleksandrinci su izabrali za kralja Ptolemeja XII Aueleta, koji je najverovatnije bio nezakoniti sin nekog od ptolemejskih kraljeva. Kleopatra Selena je tada uputila svoja dva sina u Rim da zatraže podršku rimskog senata u osvajanju egipatskog prestola, ali su se mladići vratili dve godine kasnije neobavljenog posla. Najzad, jermenski kralj Tigran Veliki je 69. zauzeo grad Ptolemejidu, opljačkao grad i odveo Kleopatru Selenu u zarobljeništvo. Stara kraljica je ubrzo ubijena u Seleukiji. Njen sin Antioh XIII pokušao je da ujedini stare seleukidske posede, ali je Sirija već 63. god. pre n.e. pretvorena u rimsku provinciju.

Izvori[uredi | uredi kod]

  • Felix Stähelin: Kleopatra 22. In: Realencyclopädie der Classischen Altertumswissenschaft, vol. XI 1, 1921, col. 782-784.
  • J. Whitehorne, Cleopatras, 1994, pp. 164–173